Северна Ирска: Медицинске сестре ступиле у штрајк

ЛОНДОН: Медицинске сестре и техничари у Северној Ирској ступили су данас у штрајк негодујући због недостатка особља и плата које заостају у односу на плате њихових колега у Енглеској и Велсу.
Severna Irska: Medicinske sestre stupile u štrajk Foto Liam McBurney/PA via AP
Фото: Северна Ирска: Медицинске сестре ступиле у штрајк Foto Liam McBurney/PA via AP

Они су стајали испред болница машући транспарентима на којима је писало "Безбедно особље спасава животе" и "Фер плате одмах".Кола хитне помоћи трубила су у знак солидарности, пренео је АП.

"Не радимо ово тек тако, ово је први пут да штрајкујемо у 103 године'', рекла је Дона Кинер, генерална секретарка Краљевског колеџа за медицинске сестре и техничаре."Овде сам јер мислим да је важно пружити негу нашим пацијентима у Северној Ирској", истакла је она.

Отприлике 9.000 цланова Краљевског колеџа ступило је у штрајк, а подржали су их и други здравствени радници.Због штрајка су отказани рутински прегледи, а хитна помоћ је каснила у пружању услуга.

Ситуацију са медицинским сестрама и техничарима компликује колапс локалне владе у Северној Ирској.Будући да скоро три године не постоји локална влада, нема министра који би донео одлуке о потрошњи - попут тога да ли ће бити одобрени захтеви медицинских сестара и техничара.

 

 

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести