Саудијска Арабија дала зелено светло Арамку за излаз на берзу

РИЈАД: Престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман сложио се да Иницијална јавна понуда деоница (ИПО) државног нафтног гиганта "Арамко" буде објављена у недељу, навели су неименовани извори.
aramko, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Amr Nabil)

"Престолонасленик је коначно дао зелено светло", рекао је један извор агенцији Ројтерс.

Званичници и саветници компаније одржали су у петак састанке с инвеститорима у покушају да за компанију постигну вредност што је могуће ближу два хиљаде милијарди долара уочи очекиваног изласка на берзу у недељу, наводе извори.

Иако је престолонаследник Мохамед почетком 2016. године вредност компаније проценио на ту суму, банкари и добри познаваоци прилика кажу да је вредност "Арамка" нижа, хиљаду и петсто милијарди долара.

Но, чак и по тој цени, "Арамко" би и даље вредео барем 50 одсто више од највреднијих светских компанија, Мајкрософта и Епла, од којих свака има тржишну капитализацију од око једне хиљаде милијарди долара.

Ријад на саудијској берзи жели да излиста удео од један до два одсто како би прикупио најмање 20 до 40 милијарди долара.

Ако уговор премаши 25 милијарди УСД, "Арамко" ће надмашити "Алибабин" ИПО вредан 25 милијарди долара из 2014. године и постати највећи ИПО на свету.

Котирање деоница на берзи је централни део плана престолонаследника да уздрма саудијску економију и диверсификује је даље од нафте, преноси Блиц.

Од када је котирање први пут најављено 2016. године, неколико пута је одлагано.

Принц Мохамед жели на крају да котира укупно пет одсто компаније.

Очекује се да ће међународна продаја пратити домаћи ИПО.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести