Сандеј тајмс: ЕУ одлаже Брегзит до фебруара 2020.

ЛОНДОН: Европска унија ће одложити Брегзит до фебруара 2020. године ако британски премијер Борис Џонсон следеће седмице у парламенту не добије подршку за свој договор, пише британски “Сандеј тајмс”.
bregzit, pixab
Фото: pixabay.com

Одлагање би било променљивог карактера, што значи да Британци могу да изађу из ЕУ и раније у новембру, децембру или јануару, зависно од тога када би договор био ратификован, пише овај британски лист.

Такође се наводи да европске земље неће донети одлуку о потенцијалном одлагању док не процене да ли ће споразум проћи у уторак у британском парламенту.

У случају да Џонсон западне у озбиљне проблеме или посланици инсистирају на другом референдуму, онда ће земље ЕУ предвођене Немачком тражити дуже одлагање, могуће до јуна наредне године.

Председник Европског савета Доналд Туск потврдио је да је добио захтев за одлагањем Брегзита и рекао да ће се о одговору консултовати с владама држава чланица.

Британски премијер затражио је одлагање Брегзита пошто је парламент у Лондону усвојио закон којим се то од њега тражи, али је уз писмо Бриселу навео да он то лично не жели.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести