Санчез: Циљ ми је да формирам стабилну, напредну владу

МАДРИД:  Лидер шпанске Социјалистичке радничке партије и актуелни премијер Педро Санчез изјавио је да ће већ од данас почети да позива лидере других странака како би се изборили са политичким застојем.
Pedro Sančes  Foto: AP Photo/Francisco Seco
Фото: Педро Санчес Фото: AP Photo/Francisco Seco

Како је рекао, његов циљ је да формира "стабилну, напредну" владу, пренео је синоћ Ројтерс.

На ванредним парламентарним изборима одржаним у недељу у Шпанији, Санчезова странка је освојила 120 места, конзервативна странка 87 места, док је десничарска странка Вокс освојила 52 места у Доњем дому парламента.

За формирање владајуће коалиције, неопходно је 176 места у парламенту са 350 чланова.

Абскал: Желимо патриотску алтернативу,Иглесијас:Разговарати

МАДРИД: Сантјаго Абскал, лидер десничарске странке Вокс која је дуплирала број места у парламенту у односу на изборе у априлу, изјавио је да би желео да изгради "патриотску алтернативу" за државу.

Абскал није објаснио какав савез би "патриотска алтернатива" подразумевала, пренео је синоћ Ројтерс.

Вокс је на недељним изборима у Шпанији освојио 15,1 одсто гласова, односно 52 места у Доњем дому парламента, што је дупло више него што је та странка освојила на изборима одржаним 28. априла.

Лидер странке Подемос, Пабло Иглесијас, изјавио је да се и даље нада постизању споразума о формирању владе.

Он је изразио спремност да започне преговоре са лидером социјалиста Педром Санчезом колико већ данас.

Те две странке након априлских избора нису успеле да постигну договор о формирању влада, а тренутно немају ни довољан број мандата за парламентарну већину.

Шеф странке Сиудаданос, Алберт Ривера, која је имала можда и најлошији резултат јер је освојила 47 места мање него пре шест месеци, изјавио је да нема изговора за веома лош резултат и најавио хитну седницу врха странке.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести