Самит Г20: У рату смо с вирусом, а не побеђујемо

ДУБАИ: Шеф Уједињених нација Антонио Гутереш поручио је лидерима 20 највећих светских индустријализованих земаља током данашњег ванредног виртуалног самита да "смо у рату с вирусом - а не побеђујемо га" упркос драматичним мерама које су државе предузеле да запечате своје границе, затворе предузећа и ограниче кретање за више од четвртине светског становништва.
1
Фото: Tanjug
Необични видео позив уместо физичког окупљања уследио је док владе широм света наглашавају важност друштвене дистанцираности да би се сузбило ширење високо заразног вируса, преноси АП.
 
Група од 20 нација, која се суочава са критиком због непостојања кохезивне акције против вируса или његовог економског утицаја, обећала је да ће радити заједно. Група је саопштила да заједнички уносе више од 4,8 билиона долара у глобалну економију како би се супротставили социјалним и финансијским утицајима пандемије.
 
У завршној изјави после састанка, Г20 је навела да је посвећена јачању мандата Светске здравствене организације. Они су рекли да су "глобална акција, солидарност и међународна сарадња" потребни више него икад.
 
"Пандемија Ковид-19 је без преседана и снажан је подсетник наше међусобне повезаности и рањивости", саопштила је група. "Вирус не поштује границе."
 
Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је лидере Г20 да усвоје план ратног стања за борбу против пандемије.
 
"Свету је требало три месеца да досегне бројку од 100.000 потврђених случајева заразе", рекао је. "Следецћих 100.000 догодило се за само 12 дана. Трећој стотини хиљана требало је четири дана. Четвртој, само дан и по. Ово је експоненцијални раст и само врх леденог брега", рекао је Гутереш и додао да земље морају бити у стању да комбинују систематско тестирање, працћење, карантин и лечење, као и да координишу излазну стратегију како би се ширење сузбијало све док вакцина не постане доступна.
 
Саудијска Арабија, која ове године председава Г20, отворила је састанак хитним апелом краља Салмана на светске моћнике да финансирају истраживање и развој вакцине против вируса, који изазива болест познату као Ковид-19.
 
"Ова криза захтева глобални одговор. Свет рачуна на то да ћемо се окупити и сарађивати како бисмо се суочили са овим изазовом", рекао је саудијски монарх током виртуелног самита.
 
Британски премијер Борис Џонсон објавио је током позива да Велика Британија даје додатна средства за Коалицију за иновацију припремљености за епидемију која подржава развој вакцина, доносећи свој допринос у износу од 250 милиона фунти (302 милиона долара).
 
Састанак није био отворен за медије. Владе и организације дистрибуирале су коментаре учесника након његовог закључења.
 
Светски лидери попут индијског премијера Нарендре Модија, јапанског Шинза Абеа и канадског Џастина Трудоа, такође су учествовали на самиту, као и председник САД Доналд Трамп.
 
На састанку су учествовали и кинески председник Си Ðинпинг и немачка канцеларка Ангела Меркел, из свог стана у Берлину, где се налази у карантину, након што је лекар који јој је дао вакцину против упале плуцћа био позитиван на вирус. Она је била негативна на два теста, али тестираће се поново.
 
Руски председник Владимир Путин предложио је оснивање посебног фонда у оквиру ММФ који ће нудити бескаматне кредите, а нагласио је потребу стварања "зелених коридора" за слободно кретање залиха и технологија намењених за решавање епидемије. Такође је предложио мораторијум на санкције у вези са основним добрима. Путин је нагласио да је ово "ствар живота и смрти", потцртавајући потребу да се реше "политичког смећа".
 
Није именовао ниједну одређену државу, али АП констатује да се то могло односити на америчке санкције против Ирана, који је тешко погођен епидемијом. Русија се такође суочила са таласом западних санкција због анексије украјинског Крима 2014. године.
 
Виртуални самит су додатно укључивали челници Светске здравствене организације, Светске банке, Међународног монетарног фонда, Међународне организације рада и други.
EUR/RSD 117.5878
Најновије вести