САД премештају 12.000 војника из Штутгарта у Белгију

ВАШИНГТОН: Америчка војска представила је данас план о измештању 12.000 војника из Немачке, у складу са наредбом председника Доналда Трампа, наводећи да ће преселити своје седиште из немачког града Штутгарта у Белгију.
americka vojska EPA Tomasz Waszczuk.jpg
Фото: EPA (Tomasz Waszczuk)

Претходно су амерички званичници рекли да САД планирају да данас објаве план о повлачењу око 12.000 војника из Немачке, али су навели да ће скоро половина њих остати у Европи због напетих односа са Русијом, пренео је Ројтерс.

АП наводи да су амерички званичници рекли да ће САД вратити кући око 6.400 војника, док ће 5.600 бити распоређено у другим земљама у Европи,.

Званичници наводе да ће неки од планираних потеза почети да се примењују у року од неколико месеци и да ће ваздухопловне и копнене снаге вероватно бити послате у државе, у којима су већ присутни амерички војници.

Планом је предвиђено да 25.000 војника остане у Немачкој.

Трамп је прошлог месеца објавио да планира да смањи број америчких војника у Немачкој на 25.000, оптуживши ту земљу да није успела да испуни циљ НАТО-а у вези са потрошњим на одбрану и да је искористила САД у трговинским питањима, подсећа Ројтерс.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести