САД наредних дана обустављају примену нуклеарног споразума?

ПЕКИНГ, ВАШИНГТОН:  Влада САД ће наредних дана вероватно објавити обуставу примене обавеза које је Вашингтон преузео у складу са Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) са Русијом, након што у билатералним разговорима са Москвом није било напретка.
Vašington, Foto: AP Photo/Susan Walsh
Фото: AP Photo/Susan Walsh, File

То је за Ројтерс данас изјавила заменица државног секретара САД за контролу наоружања и питања међународне безбедности Андреа Томпсон."Руси и даље нису у стању да признају да они крше споразум", казала је Томпсонова која се налази у посети Пекингу.

Она је додала да, без обзира на то, "дипломатија никада није окончана" и да очекује нове разговоре.

АП је раније данас објавио изјаву Томпсонове да САД позивају остале државе сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација да се придржавају Споразума о неширењу нуклеарног оружја (НПТ), у време када Америка планира повлачење из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) са Русијом.

Томпсонова је рекла да неке државе крше споразум НПТ и развијају нове програме наоружања, а АП наводи да је Томпсонова највероватније мислила на Русију, Иран и можда Северну Кореју.

Споразум о неширењу нуклеарног оружја из 1987. године забрањује производњу, тестирање и ширење земљаних, крстарећих и балистичких ракета домета од 500 до 5.500 километара.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг претходно је позвао Русију да поштује тај споразум, подсећа америчка новинска агенција.

Претходно је руска новинска агенција Тас с пренела речи заменика руског министра спољних послова Сергеја Рјабкова који је, након састанка руске и америчке делегације одржаног у Пекингу казао да није било никаквог напретка у преговорима са делегацијом САД по питању Споразума о елиминацији нуклеарних ракета кратког и средњег домета (ИНФ).

"Нажалост, нема напретка. Став САД остаје чврст и ултимативан", казао је Рјабков.

Према његовим речима, Вашингтон задржава позицију ултиматума по питању нуклеарног споразума и није спреман за дијалог са Русијом када је реч о мерама транспарентности.

"Америчка страна сада покушава да нас критикује како је ово уговорено на погрешан начин (брифинг министарстава спољних послова и одбране о ракети 9М729). Међутим, они сами себи противрече и не показују да су спремни за даље разговоре о мерама транспарентности", рекао је Рјабков.

Како је нагласио, Вашингтон је у потпуности одговоран за актуелну ситуацију,

"Заузели су апсолутно деструктиван и врло чврст став и поставили су 60-дневни временски оквир током којег би требало ми њима да изађемо у сусрет", нагласио је Рјабков.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести