САД: Короном заражена четвртина свих оболелих у свету

ВАШИНГТОН: Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс, број оболелих у Сједињеним Државама чини четвртину укупног броја заражених корона вирусом у свету.
korona pixabay
Фото: pixabay.com

Пораст броја оболелих од Ковида-19 у САД довео је до новог затварања привреде у њеним бројним државама, док власти апелују на грађане да поштују прописане мере заштите, пише Глас Америке.
У САД је од почетка пандемије потврђено близу 4,3 милиона случајева заразе, док је од последица вируса преминуло преко 148.000 људи.

Раст броја оболелих довео је до поновног затварања економије широм земље, док локалне власти истичу да ће санкционисати оне који не поштују мере социјалног дистанцирања.

Масовна окупљања извор су бриге за многе, укључујући и Дебору Брикс, саветницу у тиму Беле куће за борбу против короне.

Биркс је истакла да постоје државе које морају да затворе барове, док је гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо критковао организаторе и учеснике концерта на Хемптонсима који се нису придржавали основних правила заштите од корона вируса.

Ентони Фаучи водећи експерт за инфективне болести је за мрежу Еј-Би-Си изјавио да неке поруке које је Трампова администрација упутила јавности нису биле увек у складу са извештајима које је он добијао од особа које се налазе у првим редовима борбе против вируса, а које се пре свега односе на недостатак заштитне опреме.

На састанцима радне групе чујемо да је тај проблем решен, па ипак кад одете у болнице још увек чујете о тим несташицама. Морам да будем искрен, не умем то да објасним, рекао је Фаучи.

Ипак, постоје и охрабрујуће вести када је реч о борби против корона вируса у земљи најтеже погођеном пандемијом.

Компанија Модерна започела је трећу фазу клиничког испитивања вакцине против Ковида-19, док је фармацеутска компанија Фајзер најавила да улази у последњу фазу тестирања своје вакцине и да очекује да ће њоме бити обухваћено 30.000 добровољаца.

Уколико испитивање безбедности и ефикасности вакцине прође успешно, та компанија намерава да произведе до 100 милиона доза.

У међувремену, у Конгресу се води друга битка, јер 30 милиона Американаца је близу да изгуби важне олакшице за незапослене. Републиканци предлажу поновну исплату у износу од 1.200 долара за све становнике, али би желели да недељна надокнада незапосленима буде смањена са 600 на 200 долара.

Демократе, са друге стране, настоје да стари ниво надокнаде за незапослене остане исти до 2021. године.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести