САД деградирале дипломатски статус ЕУ, Брисел изненађен 

ВАШИНГТОН: Сједињене Америчке Државе недавно су, изненада, деградирале дипломатски статус представништва ЕУ у Вашингтону, а да притом нису званично обавестиле амбасадора ЕУ. 
Vašington, Foto: AP Photo/Susan Walsh
Фото: AP Photo/Susan Walsh, File

Како наводи Дојче веле, америчка влада је крајем прошле године донела одлуку о промени дипломатског статуса "Делегације Европске уније за САД", без најаве. 

То значи да је ЕУ, са становништа владе САД, са државног нивоа деградирана на статус међународне организације, објашњава ДЊ. 

У Бриселу кажу да су у току разговори са САД о том питању. 

Како додају, представници САД и ЕУ су још у децембру разговарали тим поводом.

"Не знамо тачно зашто су то учинили, јер нису нас информисали. Могу да потврдим да тај корак у Бриселу није позитивно прихваћен", рекао је за ДЊ неименовани представник ЕУ у Вашингтону. 

Представници ЕУ у Бриселу су потврдили да је актуелни амбасадор ЕУ у САД Дејвид О''Саливен, који је до фебруара на функцији, поново добио свој првобитни протоколарни ранг.

Прошле године, додаје ДЊ, делегација ЕУ је приметила да њен амбасадор у Вашингтону није позиван на одређене манифестације. Како наводи, представници владе САД су потврдили дипломатама ЕУ да је О''Саливенов статус био деградиран, и то можда већ крајем октобра и почетком новембра. 

Према речима неименованог службеника ЕУ, на дан сахране Џорџа Буша Старијег, 5. децембра 2018. године, када су дипломате у Вашингтону одавале последњу почаст некадашњем председнику САД, О''Саливен није био прозван као до тада, хронолошки редом по годинама у служби, већ као последњи.

ДЊ напомиње да је О''Саливен, који је амбасадор ЕУ у САД од 2014, у таквим приликама увек био међу првих 20 до 30 позваних, од више од 150 амбасадора акредитованих у Вашингтону. 

"То дефинитивно није питање протокола, већ је јасно да има политичку позадину", рекао је неименовани дипломата "из једне државе ЕУ" тврдећи да већина држава-цланица дели то мишљење. 

ДЊ оцењује да делује да је дипломатско деградирање делегације ЕУ у Вашингтону у складу са антиевропским ставом владе америчког председника Доналда Трампа. 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести