Руски ловац отерао амерички шпијунски авион изнад Црног мора

Руски ловац Су-27 пресрео је јуче изнад Црног мора амерички шпијунски авион ЕП-3, пришао му на само метар и по и пролетео испод њега.
 su 27
Фото: Youtube Printscreen

На тај начин га је упозорио да се налази у близини руског ваздушног простора. Званичници САД су прокоментарисали да је овај маневар био изузетно небезбедан.

Министарство одбране Русије посаветовало је САД да се суздрже од спровођења летова у близини руских граница или да се договоре о правилима како да се ти летови изводе.

Како се наводи у саопштењу, руска авијација ће наставити да осигурава безбедност руског ваздушног пространства.

„Уколико америчке пилоте то плаши, или их на неки начин чини депресивним, саветујемо Вашингтону да не спроводи летове у близини руских граница или да седне за преговарачки сто и договори се о томе како да се ти летови изводе“, истиче се  у саопштењу, преноси Спутњик.

Министарство одбране Русије наводи и да су маневри руског ловца Су-27 у односу на амерички ЕП-3 били по закону и апсолутно безбедни.

Такође, додаје Министарство, наводи да је руска авијација „пресретала“ америчке авионе више од два сата и 20 минута је нетачна – руска авијација „пресретање“ спроводи у року од неколико минута, док се процес од преко два сата назива „пратњом“.

Domenico
02.02.2018 • 11:05
Kada povredi granicu, skinuti ga i ostali neće dolaziti!
EUR/RSD 117.1792
Најновије вести