Русија: Неосноване оптужбе, запад преурањено окривљује Иран

МОСКВА: Русија сматра да су наводи да је Иран оборио украјински путнички авион неосновани и оптужује запад да преурањено окривљује Техеран за авионску несрећу, у којој је у среду погинуло свих 176 путника и чланова посаде.
pad aviona iran, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Ebrahim Noroozi, File)

Владимир Џабаров, посланик Горњег дома руског парламента, поручио је да сви морају бити врло опрезни када износе закључке о фаталном догађају у Техерану.

"Иран је позовао Украјину да узме учешће у истрази. Зашто би то урадили ако знају да су сами оборили авион", упитао је Џабаров, преноси АП.

Посланик руске Думе Леонид Слатски сматра да би закључци о паду авиона могли бити политички мотивисани.

"Потребне су нам чињенице и чврсти докази, пре него нејасне референце на обавештајне податке. До сада је све то било неутемељено", поручио је он.

Амерички, канадски и британски званичници наводе да је "врло вероватно" да је иранска противавионска ракета оборила авион, усмртивши свих 176 путника и чланова посаде, уз претпоставку да је напад могао бити грешка.

Авион је оборен само неколико сати након што је Иран извео балистички ракетни напад на ирачке војне базе у којима су смештене америчке трупе, усред сукоба са Вашингтоном због напада америчког дрона у којем је убијен ирански генерал Револуционарне гарде Касим Сулејмани.

Међу путницима погинулим у авионској несрећи у Ирану била су 82 држављана Ирана и 63 Канађана, као и држављани Украјине, Шведске, Авганистана, Немачке и Британије.

Погинуло је 11 Украјинаца, међу којима девет чланова посаде, 10 држављана Шведске, четворо путника из Авганистана, троје из Немачке и троје из Британије.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести