Руси демантују да је њихов брод ушао у зону НАТО вежби

Руски брод „Сметливи“ ушао је у затворену област у којој се одржава паљба у оквиру војних вежби „Морски поветарац“, саопштила је прес-служба украјинске морнарице на својој страници на Фејсбуку. Међутим, Црноморска флота Русије демантовала је те информације.
Ruska mornarica  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Према наводима украјинске морнарице, инцидент се десио 10. јуна у 8 часова. Брод Црноморске флоте „изазвао је опасну ситуацију“. Њега је контактирала фрегата „Гетман Сагајдачни“, али се он „претварао да има проблеме са везом“, додаје се у саопштењу.

Црноморска флота Русије демантовала је касније да је патролни брод ушао у зону НАТО вежби.

„Саопштење украјинске морнарице о наводном уласку патролног брода Црноморске флоте ’Сметливи‘ у забрањену зону одржавања војних вежби ’Си бриз 2019‘ — није тачно“, саопштили су представници Црноморске флоте.

Црноморска флота је истакла да „Сметливи“ извршава низ мера за праћење акција бродова НАТО, у циљу брзог реаговања на могуће ванредне ситуације, које би претиле цивилној пловидби.

„При томе — ’Сметливи‘ делује у строгом складу са међународним правом“, истиче се у саопштењу.

Прошле недеље је руска војска започела своје планиране војне вежбе на Црном мору. У њима учествује десетак бродова, укључујући велике десантне бродове „Азов“ и „Цезар Куников“, мале ракетне бродове „Орехово-Зујево“ и „Мираж“ и ракетне чамце „Ивановец“, „Набережније челни“ и „Р 60“.

Поморске вежбе „Си бриз 2019“ одржавају се у Украјини до 12. јула. У вежбама учествује око 30 бродова, 30 авиона и више од 900 маринаца ваздухопловстава и морнарица земаља НАТО-а, као и њихових савезника, укључујући Украјину и Грузију. Група бродова Црноморске флоте и даље прати НАТО бродове који учествују у вежбама.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести