Рођена највећа банка у УАЕ са активом од 180 млрд $

АБУ ДАБИ: Прва банка Персијског залива и Национална банка Абу Дабија завршиле су спајање, чиме је створен највећи кредитор у Уједињеним Арапским Емиратима са имовином од 180 милијарди долара, који ће пословати под именом Прва банка Абу Дабија (First Abu Dhabi Bank).
abu dabi freeimages johannes brenner.jpg

Трговање акцијама новог зајмодавца почело је данас на берзи у Абу Дабију под ознаком НБАД, при чему су до поднева његове хартије порасле за 1,5 посто на 10,40 дирхама (2,8 долара).

Према подацима агенције "Блумберг", до тада је  готово два милиона акција ове банке променило власнике.

 "Ово је тренутак промена за Абу Даби, за регион и шире", навео је Абдулхамид Саед, главни извршни директор нове удружене банке у изјави прослеђеној "Блумбергу" имејлом, додајући да су главни приоритети овог кредитора установљени у складу са визијом и амбицијама раста Абу Дабија и УАЕ.

Абу Даби, који поседује око шест одсто светских резерви нафте, спојио је две највеће домаће банке како би постао конкурентнији према ривалима и како би ојачао своје могућности кредитирања и осигурао финансирање, пошто се емират бори са ниским ценама "црног злата". 

Спајање може да доведе до даље консолидације индустрије финансијских услуга Уједињених Арапских Емирата, где се надмеће око 50 зајмодаваца на тржишту од око девет милиона људи, оцењују аналитичари.
 

Фото: Freeimages/Johannes Brenner

 

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести