Републиканци затражили сведочење Бајденовог сина

ВАШИНГТОН: Републиканци су данас затражили да син бившег потпредседника Џоа Бајдена и узбуњивач чија је жалба покренула истрагу о опозиву америчког председника Доналда Трампа буду позвани да сведоче на јавним расправама које почињу следеће недеље.
bajden епа
Фото: EPA/GIAN EHRENZELLER

Демократе, које контролишу амерички Представнички дом, вероватно ће одбити појављивање Хантера Бајдена и неидентификованог узбуњивача на саслушањима која би требало да почну у среду, преноси Ројтерс.

Девин Нуњес, највише позиционирани републиканац у Обавештајном комитету Представничког дома Конгреса САД, укључио је Бајдена млађег и узбуњивача у листу предложених сведока у писму које је послао председнику Одбора за обавештајна питања у Представничком дому, Адам Шифу, објављеном на више места на интернету.

Нуњес је у писму навео да су демократе спровеле "лажни процес опозива". Нуњес је такође оптужио Шифа да је измишљао доказе како би телефонски позив, који је кључан за истрагу, приказао "у лошем светлу".

Трамп је наводно искористио позив од 25. јула, чији је груби транскрипт објавила Бела кућа, да притисне украјинског председника Володимира Зеленског да поведе истрагу о Џоу Бајдену.

Бајден је, иначе, водећи кандидат демократа који ће се супротставити Трамповој кандидатури за реизбор следеће године. Док је обављао функцију потпредседника, његов син је био у управном одбору Бурисме, украјинске енергетске компаније.

Узбуњивач је тврдио да је Трамп тражио истраге против Бајдена у замену за дозволу Зеленском да посети Овални кабинет и омогућавање испоруке готово 400 милиона долара војне помоћи која је Украјини потребна за одбрану од сепаратиста који подржавају Русију, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести