Репортажа из Италије: Власти потцениле тежину ситуације

ТРСТ: Игра цифара којима се мери успешност битке коју води Италија са епидемијом короне не престаје - број смртних случајева опет расте, корона је однела укупно до сада је 6.820 жртава, а последња 24 сата умрло је 743 људи.
italija koronavirus
Фото: Pixabay.com

До сада је укупано 69.176 заражених коронавирусима, од којих је 54.030 позитивно, а 8.326 се опоравило.

Али само у једном дану, удвостручио се број оних који су оздравили: 894 , број нових случајева који су позитивни на коронавирус - 3. 612 је нешто мањи у односу на дан раније (780) .

Расте број медицинског особља које је заражено, као и умрлих здравствених радника. Према подацима закључно са 24. мартом, а према известају Високог Института за Задравство регистровано је 5.211 заражених здравствених радника, укључујући лекаре, медицинске сестре, фармацеуте: више од 8% укупног броја позитивних случајева у Италији.

Нажалост, број мртвих лекара постаје све већи: до сада је 25 лекара умрло од последица заразе корона вирусом.

Директор одељења за микробиолошку дијагностику болнице у Падови и професор вирологије, Андреа Крисанти оштро је оптужио власти, а посебно оне који управљају Ломбардијом, да су потценили тежину ванредне ситуације.

“Потрага за асимпотатичним случајевима заразе је почела је са најмање 20 дана закашњења. Требало је одмах са појавом првих заразених трагати и тестирати у концентричним круговима, категорије које су највише изложене зарази, као медицинско особље. Није било уопште епидемиолошког надзора, људи умиру у гроздовима. Ово је неуспех наших власти. Превише је мртвих. Било је неопходнио применити оно што су урадили Кина, Јапан и Тајван, усмерити све расположиве снаге земље на заустављање епидемије са појавом првих заражених. Уместо тога наставили смо са производњом непотребних ствари”, рекао је у интервјуу за “Коријере дела сера”, проф. Др. Андреа Крисанти.

Он процењује да ће у Ломбардији бити најмање 250 хиљада пацијената.

Из Болнице у Бергаму, једом од градова који је највише погођен заразом, саопштавају да се разбољевају и млади људи.

Др Паола Педрини секретар Федерације породичних лекара Ломбардије каже да у Бергаму има најмање 1.800 пацијената у тридесетима годинама са упалом плућа изазваном Ковид-19.

“Имамо доказе да коронавирус утиче и на здраве младе људе. Коронавирусом очигледно погађа не само старије, већ и млађе људе”, рекла је др Педрини.

У Бергаму и Бреши такође недостаје кисеоника за пацијенте са Ковид-19, који се лече код куће. С обзиром на врло висок број заражених у тим подручјима, понестало је кисеоника за заражене који се лече код куће. До сада је чекање на кисеоник трајало 72 сата, а последних дана се смањило на 24 сата.

Такође у у Бергаму недостаје мртвачких сандука. Поново су војним камионима тела 33 умрла пребацена у Болоњу на кремирање.

Многи приватници, познате личности, али и појединци који то могу, уплатили су новац или су купили и поклонили неопходну опрему болницама. Такође католичка црква Италије је поклонила 13 милиона еура у те сврхе.

Примери људске хуманости су бројни. Више од 50 хиљада волонтера широм Италије помаже специјализованом медицинском особљу, старима, и онима којима је помоћ неопходна. Центар за позиве хитне помоћи саопстио је да је број позива повећан за 1400 одсто.

У Напуљу су стари обицај који се састоји у томе да неко ко у бару попије једну кафу, плати две, за оне који немају паре, претворили у “спеса соспеса”, сто значи да људи који имају и могу купују намирнице (анонимно) за оне који су без пара.

У италијанским болницама и даље недостаје вентилатора неопходних за оболеле од корона вируса. Власти контролишу увоз, распоред али и оне који покусавају искористити ситуацију за већу зараду: запљењен је извоз 1100 вентилатора, који је произвођач покушао да, мимо забране, извезе у Грчку.

Упоредо са мерама које се предузимају да би се заштитили од епидемије коронавируса, власти планирају шта урадити након престанка епидемије. Да би се смањио утицај и последице економске кризе која ће уследити након задравствене, воде се преговори са земљама Европске уније.

“Све како се и очекивало, нажалост. Усред борбе против коронавируса, Европска унија није успела проћи главни тест: солидарност, истинско поделу економских ризика који на државе чланице падају у лавини с кризом. …За сада то иде управо попут дужничке кризе у Грчкој пре неколико година. То је лоше. Невероватно”, писе Ангела Мауро економски аналитичар.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести