Репортажа из Италије: Нема песме са балкона, страхује се и од глади

ТРСТ: Рекордан број умрлих од коронавируса у Италији: јуче је 9950 особа подлегло зарази, број преминулих лекара се попео на 51, а пет седмица након почетка епидемије у Италији је регистровано укупно 86. 498 заражених, па је по броју позитивних на коронавирус Италија је премашила укупан број оболелих у Кини.
italija koronavirus
Фото: Pixabay.com

Стручњаци који прате ширење епидемије коронавируса у Италији тврде да постоје чврсти докази да је број заражених десет пута већи од броја који се званично саопстава на дневним конференцијама за медије, и да он достиже цифру од око 600 хиљада. Нико не крије податке, већ Цивилна заштита располаже и саопштава бројеве само на основу броја оних који су тестирани на вирус.

Месец и по дана од почетка епидемије и рестриктивних мера, генерално расположење грађана у Италији се мења. Медији упозоравају на опрез, грађани су престали да певају са балкона и у 18 више нико не излази како би песмом растеривао страх.

Медији објављују анкете са људима у супермеркатима, а попрука је да се "страх претворио у љутњу".

У супермаркетима има довољно хране, али многи људи, који су се већ раније борили да саставе крај с крајем, немају новаца да то плате. Такође грађани јављају да су поједини велики дистрибутори хране повећали цене.

"Гладни смо ", све чешће се чује од људи који су остали без посла и без пара. Неко од њих плаче, неко шапуће, а они бесни покушавају да узму храну у супермаркетима а да не плате.

"Нисам ја крив што сам закључан у кући, што сам остао без посла. Ако Италијани више немају новца за прехрану своје деце, напашће супермаркете како би добили храну. Они ће направити револуцију" поручује један љутити грађанин у видеу који се врло брзо проширио друштвеним мрезама.

Супермаркет у Палерму био је на удару двадесетак породица које су напуниле колица са робом и покушале да изађу а да не плате. Интервенисала је полиција.

"Питајте их сада зашто висе не певају са балкона", поручује новинар који је извештавао о инциденту.

Протести за сада још нису масовни, али је јасно да ће држава убрзо морати и о овоме повести рачуна. Мере које су до сада донете за ублазавање економске стране кризе касне.

Овим раскораком у броју тестираних и стварно заражених (а нетестираних) може се објаснити чињеница зашто је у Италији, према званичним подацима, смртност од коронавируса тако висока - 24. марта 2020. године, смртност је била је близу 10% у Италији, док је у другим земљама између 1 и два процента, у Кини је смртност била 4%, а Немачкој тек 0,5%.

Влада припрема нови декрет, и према доступним информацијама карантин се продужава за најмање још две седмице по престанку садашње одлуке владе која је на снази до 3. априла.

"Епидемија је успорила свој пут, али чак и најмања попуштања забрана које су на снази ризик су да се број инфекција поновно повећа и самим тим продужи карантин на много дужи период, поручили су председници две највазније државне здравствене институције Високог Института за здравство, Силвио Брусаферо и Високог Здравственог већа, Францо Локатели.

Стручњаци упозоравају да ће можда требати седмице, а могуће и неколико месеци како би се вратило у нормалан живот.

“Са математичког становишта могуће је веровати да ће епидемија коронавируса бити заустављена само кад је вредност Р0 (нула-нула, индекс заразности) мања од 1. То значи да ће бити потребно доћи до тренутка када сваки заражени појединац не зарази ни једну другу особу. И ово је већ довољно да схватимо колико дуг пут још може бити”, казе Франко Локатели.

По други пут од како је почела епидемија коронавируса нацији се обратио Италијански предсједник Сергио Матарелла .

Прво се захвалио онима који су у “овој тужној страници наше историје” у првом реду борбе против епидемије: здравственим радницима, лекарима, медицинским сестрама, службама за спровођење закона. Позвао је становништво на „кохезију и социјално јединство“.

А од Европе, затражио је "солидарност" у овим драматичним условима са којима се суочава нас континент.

“Надам се да ће сви у потпуности разумети, пре него што буде касно, озбиљност претње Европи. Потребна нам је солидарност. Неопходне су даље заједничке иницијативе, што пре превазићи старе схеме које се сада, нису довољне нити адекватне”, поручио је председник Матарелла.

Велике симпатије јавности изазвао је незванични дио снимљене поруке. Наиме неко из екипе председника је приметио да му чуперак косе штрчо, на сто је Матарела одговорио да и он, као и други, у овој ситуацији не може код свог фризера.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести