Рекордне температуре у Индији, умрло 36 особа

МУМБАЈ: Индију је погодио топлотни талас током којег је измерено рекордних 51 степени, а 36 особа је преминуло, углавном најсиромашнији радници, објавила је данас државна служба за непогоде која је упозорила да су рекордне температуре забележене у више индијских савезних држава него претходних година.
e
Фото: pixabay.com

У Њу Делхију је измерено 48 степени, док је 51 степен измерен у држави Раџастан, преноси Ројтерс.

"Ово је најгори топлотни талас до сада. Сличан талас 2015. године био је забележен у девет држава, а сада се процењује у 23", рекао је метеоролог из Националне службе за непогоде.

Он је додао да је потврђено 36 смртних случајева, највише међу слабо плаћеним радницима који долазе из руралних подручја у градове у потрази за послом и бољим животом.

У Индији за време летних месеци обично влада несташица воде, али ове године је ситуације особито забрињавајућа у западним и јужним провинцијама у којима 2018. није било много врућина за време сезоне монсунских киша.

Служба за непогоде предвидела је да ће топлотни талас погодити Индију средином марта, али време је постало екстремно средином маја, па се очекује да ће оно трајати до средине јуна. 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести