PwC: Раст светске економије 4,0 одсто у 2018. години

ЛОНДОН: Глобална економија ће порасти по стопи од готово 4,0 одсто у овој години рачунато према паритету куповне моћи, што ће глобални БДП подићи за 5.000 милијарди долара, процене су ревизорско-консултантске компаније "Прајсвотерхаус Куперс" (PwC).
Foto: Pixabay
Фото: Foto Pixabay

Кључни покретачи раста глобалне економије - САД, растуће економије у Азији и еврозона - чиниће готово 70 одсто глобалног раста у односу на њихов просек од око 60 посто у периоду након 2000. године, предвиђања су PwC-а, објављена на веб сајту те ревизорско-консултантске куће.

Раст у еврозони ће, како се прогнозира, бити већи од 2,0 одсто у 2018. години, док ће периферне чланице, пету годину заредом, надмашити средишње чланице.

Од већих економија еврозоне, Холандија ће, како се очекује, предњачити са стопом раста од око 2,5 посто, док ће, насупрот томе, привредни раст Уједињеног Краљевства бити пригушен због неизвесности повезане с Брегзитом, те ће у 2018. години износити 1,4 одсто.

Кина, највећа светска економија према паритету куповне моћи, могла би да забележи привредну експанзију по стопи од 6,0 до 7,0 одсто у 2018. години, што је спорије него раније, али у складу са очекивањима.Међу 17 економија које ће расти брже од Кине, налазе се Индија, Гана, Етиопија и Филипини, док би према PwC-овој анализи, осам од десет најбрже растућих земаља у 2018. години могле бити у Африци.

PwC предвиђа и да ће цене нафте остати углавном стабилне, будући да су Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници до краја године продужили важење договора о смањењу производње нафте за 1,8 милиона барела дневно.

EUR/RSD 117.5631
Најновије вести