Путин: СССР и Црвена армија пресудни за пораз нацизма

МОСКВА: Совјетски Савез и Црвена армија били су пресудни за пораз нацистичке Немачке у Другом светском рату, без обзира ко у наше време покушава да докаже супротно, поручио је председник Русије Владимир Путин.
putin
Фото: Tanjug (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

„Совјетски Савез и Црвена армија, ко год данас покушавао да докаже супротно, дали су главни и одлучујући допринос поразу нацизма“, навео је Путин ауторском чланку о историји Другог светског рата, објављеном у америчком часопису „Нешенал интерест".

Путин је нагласио да се „ми боримо за истинску, без улепшавања и незаташкану истину о овом рату“, навео је Путин у тексту под називом „Истините поуке о 75. годишњице Другог светског рата“.

Он је нагласио да не постоје никакви архивски документи који указују на то да је Совјетски Савез разматрао могућност превентивног напада на Немачку, преноси Спутњик.

„Много нових недавно откривених или декласификованих материјала коришћено је и у припреми овог чланка. У вези с тим, могу потпуно одговорно да изјавим: не постоје архивски документи који би потврдили сумње да је СССР намеравао да започне превентивни рат против Немачке“, навео је руски лидер.

Путин је навео да се команда совјетских оружаних снага заиста водила доктрином која је у случају агресије подразумевала брзо одбијање непријатељских дејстава, прелазак на офанзиву „и вођење рата на непријатељској територији“.

„Међутим, такви стратешки планови нису подразумевали никакву намеру да прво нападну Немачку“, закључио је Путин.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести