Путин: Руско-афрички самит отворио нову страницу у односима

СОЧИ: Руско-афрички самит у Сочију отворио је нову страницу у односима Русије и земаља Африке, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.
putin, tanjug ap
Фото: Tanjug (Sergei Chirikov, Pool Photo via AP)

Он је на крају самита саопштио да је одлучено да се такви састанци редовно одржавају у будућности у форми партнерског форума, како би сарадња Русије и афричких земаља добила системски карактер.

"У оквиру тог форума, састанци ће се одржавати сваке три године на највишем нивоу, наизменично у Русији и у афричким земљама", рекао је Путин, преноси Тас с.

Русија и афричке земље усвојиле су декларацију у којој су се сагласиле да изграде заједничке потенцијале за борбу против тероризма.

Оне су се сагласиле да координирају напоре и деле искуства у борби против тероризма, укључујући примену заједничких програма како би изградиле неопходне капацитете за заинтересоване афричке земље и спровеле обуку припадника афричких мировних мисија у специјализованим образовним институцијама у Русији и афричким државама.

Државе потписнице су се договориле и да прошире сарадњу у борби против међународног криминала, илегалног кријумчарења људи, дроге и оружја, прања новца, илегалних миграција и гусарења.

Договорено је и јачање контаката између полиција и обавештајних служби.

У документу се позивају државе чланице УН да наставе да примењују специјалне активности и мере како би разрадили законска решења у вези с регулисањем друштвених медија, забраном или рестрикцијом употребе невладиних и хуманитарних организација у илегалне сврхе, као и у вези са процесуирањем појединаца и организација којподржвају терористичке активности.

Русија и афричке земље позивају чланице УН и да наставе да примењују мере за спречавање терористичких група да регрутују нове чланове и да помогну у елиминацији извора за финансирање тероризма.

У документу је подржана идеја о неширењу нуклеарног оружја и договорена је сарадња у обезбеђивању спровођења Споразума о неширењу нуклеарног оружја, који је, како се наводи, показао способност за избалансираност обавеза које се односе на неширење нуклеарног оружја, мируљубиво коришћење нуклеарне енергије и разоружање.

Руско-афричким самитом који је одржан је јуче и данас у Сочију копредседавали су председници Русије и Египта, Владимир Путин и Абдел Фатах ал-Сиси.

Поред Русије, на самиту су учествовале све афричке земље, а од њих 54, шефови држава су представљали 43.

На маргинама самита одржан је и економски форум на којем су, поред сефова држава, учествовали представници пословне заједнице и владиних служби.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести