Путин: Пет сталних чланица СБ УН морају да пруже пример

МОСКВА: Пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација требало би да пруже пример за отклањање претњи новим ратовима, рекао је данас руски председник Владимир Путин у свом годишњем обраћању о стању нације у Федералном парламенту.
putin, tanjug ap
Фото: Vladimir Putin, foto: Tanjug (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Видимо колико су непредвидиви и неконтролисани догађаји широм света, шта се дешавало на Блиском истоку и у Северној Африци у последњих неколико недеља и последњих неколико дана", рекао је Путин и истакао: "Видимо да регионални сукоби могу да постану претња целој глобалној заједници".

"Сигуран сам да је дошло време за озбиљан и директан разговор о основним принципима стабилног светског поретка и оним горућим питањима, са којима се суочава човечанство", навео је руски председник.

Према његовим речима, мора да се покаже политичка воља, мудрост и храброст, пренео је ТАС С.

"Време захтева свест о нашој заједничкој одговорности и стварним поступцима", нагласио је Путин.

"Државе чланице оснивачи УН морају бити пример. Пет нуклеарних сила сноси посебну одговорност за очување и одрживи развој човечанства", нагласио је руски лидер.

"Пет нација мора почети са мерама за неутралисање претњи глобалним ратом, осмислити нове приступе за обезбеђивање стабилности широм света, који би у потпуности узели у обзир политичке, економске и војне аспекте савремених међународних односа", рекао је Путин.

Он је напоменуо да је Русија отворена за јачање сарадње са свим заинтересованим партнерима.

"Никоме не претимо и не покушавамо да наметнемо своју вољу". казао је председник Русије и додао: "У исто време, могу да уверим све да су наши кораци усмерни јачању националне безбедности предузети благовремено и да су били довољни", рекао је Путин.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести