Путин одобрио нову доктрину о употреби нуклеарног оружја

Русија ће бити спремна да употреби нуклеарно наоружање или друга војна средства масовног уништења уколико се слично наоружање буде користило против ње или њених савезника
putin, tanjug ap
Фото: Vladimir Putin, foto: Tanjug (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

МОСКВА:  Руски председник Владимир Путин одобрио је нову државну доктрину о употребу нуклеарног оружја, у којој се, између осталог каже да ће Русија бити спремна да употреби нуклеарно наоружање или друга војна средства масовног уништења уколико се слично наоружање буде користило против ње или њених савезника.

То се предвиђа и уколико се суочи са не-нуклеарном агресијом која представља претњу по државу или удар на руске одбрамбене нуклеарне капацитете, известила је данас агенција ТАС.

Путин је данас потписао декрет којим се одобрава примена нове државне доктрине о употреби војних нуклеарних капацитета Русије.

У документу се наводи да руски председник сме, уколико је то неопходно, да информише војску, политичко руководство других земаља или међународне организације о спремности да употреби нуклеарно наоружање, о одлуци да ће употребити то исто наоружање, као и о чињеници да је нуклеарно наоружање већ употребљено.

"Државна политика о употребу нуклеарног наоружања је дефанзивна с циљем да се у приправности држе нуклеарни потенцијали на нивоу који ће обезбедити нуклеарно одвраћање и гарантовати државни суверенитет и територијални интегритет Русије", наводи се у декрету.

"На агресију одговара тоталитет руских војних капацитета, у које спада и нуклеарно наоружање", прецизира се у документу и указује да сваки потенцијални непријатељ мора бити у неизвесности о јачини, времену и месту могућих руских нуклеарних удара.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести