Путин: Ево зашто неке земље минирају пројекат Северни ток 2

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Руски председник Владимир Путин сматра да земље које лобирају за обустављање изградње гасовода Северни ток 2 нису навикле да плаћају своје рачуне.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

"Спровођење овог пројекта не одговара логици и интересима оних који су, у оквиру постојећег универзалистичког модела, навикли на ексклузивност и пермисивност да њихове рачуне плаћа неко други. Зато су покушали и покушвају да миниорају овај пројекат", рекао је Путин дана на пленарној седници на Међународно, економском форуму у Санкт Петербургу (СПИЕФ), јавља извештач Танјуга.

Он је истакао да је овај пројекат истовремено намењен побољшању енергетске безбедности Европе и отварању нових радних места, и да у потпуности задовољава националне интересе свих учесника, и Европљана и Руса. 

"Да није испуњавао њихове интересе, наши европски партнери тамо никада не би били. Ко би их натерао да буду тамо? Дошли су зато што су заинтересовани за спровођење овог пројекта", рекао је Путин.

Очекује се да ће гасовод Северни ток 2, који иде од руске обале по дну Балтичког мора до Немачке, бити завршен крајем 2019. године. Пролази кроз ексклузивне економске зоне и територијалне воде пет земаља - Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке, заобилазећи транзитне земље као што су Украјина, Белорусија, Пољска и друге источноевропских и балтичке државе. 

Сваки од два крака гасовода имаће капацитет од 27,5 милијарди кубних метара. Укупни трошкови пројекта процењени су на 9,5 милијарди евра. Компанија Северни ток 2, са Гаспромом који је једини акционар, изводи радове на изградњи овог цевовода, а европски партнери на пројекту су немачки Винтершел и Унипер, аустријски ОМВ, француски Анжи и англо-холандски Ројал Дач Шел.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести