Пуповац: За Јасеновац Хрватска издваја два, а за Вуковар 40 милиона куна

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и посланик у Хрватском сабору Милорад Пуповац изјавио је данас да учествовање његове странке на предстојећим изборима за Европски парламент за Србе има "еманципаторски и ослободилачки карактер", а затражио је и промену "комеморативне праксе" у Хрватској, оценивши неприхватљивим да се за Меморијални центар Јасеновац годишње издваја два милиона куна (око 270.000 евра), док за онај у Вуковару иде 40 милиона куна (око 5,4 милиона евра).
Milorad Pupovac Foto: TANJUG/ foto HINA/ Dario Grzelj
Фото: Милорад Пуповац Фото: TANJUG/ foto HINA/ Dario Grzelj

"Учествовање на предстојећим европарламентарним изборима за Србе има еманципациторски и ослободилачки карактер. Да допринесемо томе да се атмосфера у Хрватској мења, да се људи ослобађају страха, стереотипа и имају већи осећај слободе. Ако то постигнемо, ми смо у Европском парламенту и у европској атмосфери независно колико гласова да освојимо. А, ако освојимо мандат, чему тежимо, то ће бити велико достигнуће", поручио је Пуповац у "Интервјуу недеља" Хрватског радија, преноси Хина.

Пуповац је поновио и да је његова недавна претња о изласку из владајуће коалиције с Хрватском демократском заједницом (ХДЗ) била озбиљна.
"Због тога јер смо дошли до црте коју нисмо смели и не смемо да пређемо. Та црта је ту и ми још ходамо по тој црти. Ми не желимо да је пређемо и зато смо послали поруку те врсте коју смо послали, направили анализу онога што сматрамо да је требало анализирати. Пре свега, политичке околности и деловање СДСС-а и уопште остваривање права Срба у Хрватској и стања демократије и демократских вредности, с једне стране, а с друге, оперативне програме у остваривању права мањина, укључујући и остваривање права Срба у Хрватској", рекао је Пуповац.

Он је објаснио и зашто конкретно подржава владу Андреја Пленковића.
"То је оно због чега смо ушли у коалицију и оно на чему смо радили прве две године. То значи отклонити из центра јавнополитичког простора оно што тамо не припада ни по Уставу, ни по закону - и шовинистичке појаве и радикални искључиви историјски ревизионизам и посебно негирање злочина почињених у Другом светском рату од стране усташког покрета у време НДХ", навео је Пуповац.
Он је поручио да је за њега неприхватљиво да се за меморијални центар Јасеновац годишње издваја два милиона куна, а за меморијални центар у Вуковару 40 милиона.

"То су разлози због којих морамо озбиљно да разговарамо, да се промене околности у којима се налази наша комеморативна пракса из Другог светског рата и она из ратног распада заједничке земље. Ако то нађемо, бићемо поново заједно", казао је Пуповац.
Он је новинару Хрватског радија морао да објашњава зашто је учествовао на обележавању 20. годишњице НАТО бомбардовања Србије.
"Учествовао сам због страдања људи у бомбардовању НАТО кампање током 1999. године као што учествујем на комеморацијама и неких других страдалништава, а што се тиче мојих уверења и мојих политика, свима који разумеју политичку абецеду у Хрватској, оне су познате, неки их читају на један, а неки на други начин, али она се битно не мења откада сам у политици", закључио је Пуповац.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести