Пуповац верује да ће Вучић одати пошту хрватским жртвама

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац оценио је вечерас да је у Груборима на комеморацији за српске цивиле убијене после операције ''''Олуја'''' послата снажна порука и додао да није нереално очекивати да би у наредном периоду председник Србије Александар Вучић могао да учини гест и ода пијетет и поштовање према хрватским жртвама.
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug
"Значај је велик, послате су снажне поруке без обзира на тонове и садржаје. Осуда злочина, саучешће са страдалима, поштовање према жртвама и саучешће према онима који их се сећају и окретање према будућности. Остављање рата и ратних страхота у најбољим комеморативним праксама које су могуће. То сте видели данас и видећете и убудуће. Све више у заједничким гестовима'''', рекао је Пуповац за ХТВ.
У засеоку Грубори, села Плавно, данас је, у присуству председника Хрватске Зорана Милановића, министра бранитеља Томислава Медведа, потпредседника хрватске Владе Бориса Милошевића, Милорада Пуповца, као и представника председника Србије Александра Вучица за решавање питања несталих Срба са Хрватском Верана Матића, одржана комеморација српским жртвама убијеним након операције "Олуја".
Са комеморације послата је заједничка порука да без одавања почасти свим жртвама нема будућности.
Пуповац је за ХТВ рекао да су се догодиле две ствари које су показале да званични Београд чини први корак, прве гестове у односима са Хрватском.
"Прво, примљени су представници хрватских институција у Републици Србији од стране председника Вучића и разговарано је о виталним темама за хрватску заједницу, укључујући њихову партиципацију у извршним органима власти у Републици Србији и у покрајини. Други, данас је био посебни изасланик председника Вучића, господин Матић који се бави несталима у односима Хрватске и Србије. То су поруке које говоре - идемо да се бавимо питањем мањина, тамо где питања нису решена и несталима као једној од најболнијих тема", рекао је Пуповац.
Он додаје да је данас Веран Матић рекао како верује да ће Александар Вучић такође направити гест и одати пијетет и поштовање према хрватским жртвама, преноси портал Индеx.
"Делим то веровање и није нереално очекивати да ће Вучић то у следећем периоду направити, посебно ако се наставе разговори који су почели јуче између највиших представника Републике Хрватске и господина Матића", додао је.
Милорад Пуповац је истакао да је врло битно да се утврди судбина несталих, како Хрвата, тако и Срба.
"Нама је најважније да њихове породице сазнају шта је с њиховим најближима, да се дође до посмртних остатака за оне за које се утврди да су страдали и да се с друге стране на достојанствен начин покаже пијетет од стране представника државних власти према људима који се траже", рекао је Пуповац.
Пуповац сматра и да су млади превише оптерећени причама ко је Хрват, а ко Србин.
"Нажалост, пуно више је младих него старих оптерећено тим питањем. То је моје искуство у Хрватској и Србији. Млади људи не знају шта је био заједнички живот. Знају само ратна искуства, ратне поруке, приче и поделе. Сада је коначно време да се та прича почне мењати. Да се млади знају односити с поштовањем према сопственом страдању блиских и како се односити према страдањима својих суграђана. То што ми радимо и очекујемо да се направи с младима на стадионима, концертима и школама, то су велики реформски кораци који ће следити у неком скоријем раздобљу", рекао је Пуповац.
EUR/RSD 117.5801
Најновије вести