Птичји грип десеткује број живине у САД

ЊУЈОРК: Вирус птичјег грипа, који се шири САД-ом и убрзано постаје најгора епидемију у земљи, већ је "однео" више од 37 милиона пилића и ћурки, а процењује се да ће тај број порасти до почетка јуна пошто фармери врше масовни одстрел широм америчког Средњег запада, извештава "Блумберг".

Сходно упутствима савезне владе, на фармама морају да се униште читава комерцијална јата живине ако је само једна јединка позитивна на вирус, како би се зауставило ширење заразе. Резултат те мере су узнемиријући призори шром руралне Америке, додаје њујоршка агенција.

У Ајови се милиони живине уништавају на офгромним фармама гушењем на високим температурама или отровном пеном, а у Висконсину су виђене колоне камиона дампера који скупљају масу живинских лешина и гомилају их на некоришћеним пољима, при чему људи у суседним домаћинствима живе са смрадом од распадања живине.

Криза птичјег грипа највише погађа коке носиље и ћурке, а болест углавном шире дивље птице селице које у јатима лете изнад фарми и испуштају измет у кругу живинарница.

Цене живинског меса у САД-у због тога скачу до рекордних нивоа, доприносећи најбржем расту инфлације у последње четири деценије, наводи "Блумберг" дпдајући да се дефицит понуде живинског меса у Америци, изазван птичјим грипом, дешава у време док светске цене хране достижу нове максимуме.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести