Први пут у Италији: Историјска одлука о “помогнутом самоубиству”

РИМ: Први пут у Италији пацијенту који је пати од неизлечиве болести је законски допуштено такозвано “медицински помогнуто самоубисто”, преносе италијански медији, који случај оцењују као историјски.
srce otkucaj, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Агенција Анса доноси детаље да се ради о 43-годишњем човеку, чије име се не наводи, из регије Марке који је након саобраћајне несреће пре 13 година остао трајно парализован, а у животу га одржвају медицински апарати.

До сада су Италијани, који су због неизлечиве болести или трајног инвалидитета, желели да на овај начин окончају живот, путовали у Швајцарску где је "помогнуто самоубисто" законски дозвољено.

У Италији још увек не постоји закон који дозвољава "помогнуто самоубисто", али једна судска одлука у другом случају, познатом као "Кошони", према имену диск џокеја који је уз пратњу пријатеља завршио живот у једног клиници у Швајцарској отворила пут и другима који то желе да ураде у Италији.

Ипак одлука ни у овом историјском случају није била ни лака, ни брза.

Након 13 месеци и консултација са различитим лекарима утврђено је да је болест неизлечива, да пацијент трпи болове и да је свесно донео одлуку о "медицински помогнутом самоубисту".

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести