Проблеми међу чланицама ЕУ у снабдевању медицинском опремом

БРИСЕЛ: Европска комисија каже да и даље предузима хитне мере како би у ситуацији ширења епидемије корона вируса дошло до укидања забрана извоза медицинске опреме између земаља чланица ЕУ.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

"Немачка и Француска су прве увеле мере рестрикције извоза. Ради се на ревидирању тих мера и балансираном приступу снабедавњу медицнском опремом приоритетних корисника широм ЕУ", кажу у Комисији.

Брисел је у циљу спречавања критичне ситуације у здравственим системима држава чланица ограничио извоз заштитне медицинске опреме из ЕУ.

ЕУ прописује да се опрема може извозити у трећу земљу само уз одобрење земље чланице.

Иако је Брисел истовремено позвао на солидарност међу земљама чланицама када је у питању медицинска опрема неопходна за сузбијање корона вируса, унутар ЕУ и даље постоје проблеми у вези с испоруком и набавком опреме.

"Морамо осигурати да сви пацијенти и они којима је то најпотребније буду снабдевени одговарајућом медицинском опремом и то не само у појединачним земљама чланицама, већ широм ЕУ", упозоравају у Комсијси.

Као пример се наводи да би немачке компаније које прозводе или потражују медицинску опрему требало да учествују у заједничким европским тендерима за набавку.

ЕУ је уз учешће готово свих земаља чланица расписала три тендера за набавку заштитних маски, респиратора и лабараторијске опреме.

Због "осетљивости ситуације" у Бриселу наводе да се тренутно не може изаћи у јавност са детаљима преговора и количинама робе која се потражује.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести