Предвиђање: Нових 11 милиона послова у САД до 2026.

ВАШИНГТОН: Америчка економија требало би да дода 11,5 милиона радних места до 2026. године, док све старија популација и дужи животни век повећавају потребу за медицинским радницима.
amerika pixabay
Фото: pixabay.com

Очекује се да ће укупну радну снагу у САД чинити 167 милиона и 600 хиљада људи.

Амерички Биро за статистику рада у уторак је саопштио своје процене, наводећи да ће се темпо запошљавања увећати незнатно у оносу на тренутни, али да се неће вратити на ниво виђен протеклих деценија, преноси Глас Америке.

Биро за статистиику рада освежава своје пројекције сваке две године, а у најновијем извештају наводи се да би проценат радне снаге старије од 55 година могао да се драматично повећа на скоро 25 одсто, у односу на мање од 17 процената 2006. Људи у 50-им или 60-годинама можда ће се пензионисати, што је један од разлога због којих стручњаци очекују да се стопа учешћа у радној снази смањи.

У наредној деценији, девет од десет нових радних места биће у услужном сектору, пре свега у области здравствене заштите. Стопа запошљавања у компанијама које производе робу требало би да порасте за свега 0,1 одсто годишње, а укупан добитак радних места у тој области биће свега 219 хиљада до 2026.

Радна снага требало би да постане више разнолика, с обзиром да се азијски и хиспански делови америчке популације повећавају брже од просека, а ко год био део радне снаге откриће да је додатно образовање важно, јер два од три посла у областима које најбрже расту захтевају бар део обуке или образовања изнад средње школе.

Предвиђа се и да ће целокупна економија расти по стопи од два одсто годишње, што је брже него сада, али спорије него претходних деценија.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести