Председник општине Херцег Нови: Отворите границу за Србе, спасите сезону

ХЕРЦЕГ НОВИ: Председник црногорске општине Херцег Нови Стеван Катић апеловао је данас на власти у тој земнљи да размотре своје одлуке и под одређеним условима дозволе улазак грађана Србије и Русије, како би се, како каже спасила сезона.
herceg novi
Фото: pixabay.com

Он је рекао да би отварање граница са те две земље ублажило крах туристичке сезоне у Црној Гори и позвао Владу и Национално координационо тело за заразне болести да одреде датуме отварања граница са овим државама које су најзначајнија емитивна тржишта Црне Горе, уз јасне епидемиолошке стандарде које је потребно испунити да би њихови држављани ушли у земљу, преноси ЦдМ.

Он је истовремено позвао црногорску владу да интензивира билатералне односе како би ове земље отвориле своје границе према Црној Гори и да би били остварени услови за обнову међународног ваздушног саобраћаја.

"Важно је побољшати односе са земљама које су наши најзначајнији туристички партнери, а то су пре свега Србија, Босна и Херцеговина и Русија. Туристи из тих земаља традиционално остварују највећи број ноћења и црногорска државна власт тога мора бити свесна. У оваквој ситуацији не сме бити простора за доношење политички мотивисаних одлука и подизање тензија", рекао је Катић.

Према његовим речима, ризик од ширења вируса је реалност са којом се свака држава суочава приликом доношења одлуке о отварању граница, а да су доносиоци одлука одговорни да на тај изазов одговоре на адекватан начин, што у Црној Гори до сада није био случај.

Он је позвао државне органе да се угледају на праксу суседне Хрватске, али и других земаља Европе које су нашле моделе да у исто време сачувају летњу сезону и безбедност грађана.

"Примера ради, туристи из Србије, коју су традиционално наши најбројнији гости, сада могу да летују у сусједној Хрватској, а у нашу државу не могу да уђу. Они који су планирали долазак у нашу земљу сада бирају конкурентне дестинације у региону, па имамо ситуацију да Хрватска остварује око 50 одсто свог прошлогодишњег промета, док је Црна Гора на само око седам процената", рекао је Катић.

EUR/RSD 117.5746
Најновије вести