Потписи за замрзавање фондова земљама због корупције

БРИСЕЛ: Европска комисија је данас одобрила европску грађанску иницијативу "Сасецимо у корену корупцију у Европи обуставом финансирања за земље с неефикасним судством након истека рока", тако да сада може започети прикупљање потребних милион потписа, који се морају прикупити у најмање седам земаља чланица. 
brisel eu
Фото: Tanjug (video)

Европска грађанска иницијатива уведена је Уговором из Лисабона и покренута априла 2012. ступањем на снагу уредбе о грађанској иницијативи, којом се спроводе одредбе Уговора. 

Европску грађанску иницијативу најпје мора да одобри Европска комисија, што подразумева да оцени да ли је она правно дозвољена, а након тога стичу се услови за прикупљање потписа, пренела је Хина.

У случају да се прикупи најмање милион потписа из најмање седам земаља Комисија је дужна да анализира иницијативу и одговори на њу. 

При томе може да одлучи да ће поступити по захтеву из иницијативе или да то одбије, а у сваком случају своју одлуку мора да образложи.

Организатори иницијативе позивају Комисију да одреди рок од 10 година након приступања Европској унији након којег би се увео аутоматски мораторијум на исплате новим чланицама из структурних и кохезијских фондова све док се не укине механизам праћења њиховог судства.

Организатори истичу да садашњи правни систем ЕУ-а допушта неисправно тумачење, па у одређеним условима корумпираност политичких елита у земљама које су недавно приступиле може ићи у прилог другим земљама Уније, а релативан појам "привремено" може се протегнути унедоглед. 

Одређивањем строгог временског оквира уклања се директна и посредна мотивација за корупцију у државама чланицама ЕУ-а".

Од нових чланица, једино за Бугарску и Румунију постоји механизам за праћење њиховог судства.

Иницијатива ће бити регистрована 12. септембра 2019, чиме ће започети једногодишњи процес током којег ће организатори прикупљати потписе подршке, наводи Комисија.

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести