Последње припреме за сутрашњу МСЦ 2020

МИНХЕН: У Минхену се обављају последње припреме за сутрашњи почетак тродневне 56. Минхенске безбедносне конференције (МСЦ 2020).
minhen
Фото: Tanjug/dopisnik

Минхенски хотел "Бајришер хоф" од сутра постаје "тврђава", с обзиром да ће читав кварт око њега бити затворен за саобраћај и јавност.

До хотела, у којем ће више од 500 високих представника из света политике, науке, привреде и цивилног друштва разговарати о актуелним изазовима, могу доћи само они који имају акредитације.

Оградама ће биће ограничен приступ кварту око хотела у којем се одржава скуп, а и небо изнад Минхена током одржавања конференције биће под посебним "режимом", јер ће пре свега бити забрањени дронови.

Испред хотела већ данас су постављене бројне камере и телевизијске екипе почињу са извештавањем.

Око 4.000 полицајаца из Минхена, немачке покрајине Баварске, али и из целе Немачке бринуће о сигурности високих гостију.

На МСЦ 2020, на којем учествује и председник Србије Александар Вучић, долазе између осталих председници Француске Емануел Макрон, Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, Азербејџана Илхам Алијев, Авганистана Мохамад Ашраф Гани, Литваније Гитанас Науседа, али и аустријски канцелар Себастијан Курц, председник владе Низоземске Марк Руте, председник канадске владе Џастин Тридо.

Као и прошле године очекује се долазак бројне делегације званичника из САД, међу којима су најављени државни сектетари за спољну политику, одбрану И енергетику САД Мајк Помпео, Марк Еспер И Ден Брујет, али и председница Конгреса Ненси Пелоси.

Из Русије је најављен долазак министра иностраних послова Сергеја Лаврова.

Као и ранијих година најављени су и протести за време одржавања конференције, која ће окупити око 500 високих представника из света политике, науке и цивилног друштва.

За суботу је најављено формирање "људског ланца" кроз градску зону, а у недељу у цркви Свете Ане одржаће се заједничка молитва за мир представника разних вера.

На трговима Штахус и Маријенплац током три дана скупа наступаће уметници, музичари и разни говорници противници глобализације и НАТО, који ће одржати и протестну шетњу.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести