После протеста, Моралес ипак расписује нове изборе

ЛА ПАЗ: Председник Боливије Ево Моралес објавио је данас да ће расписати нове председничке изборе пошто је Организација америчких држава (ОАД) објавила извештај у коме се каже да би резултате прошлих избора, на којима је изабран за четврти мандат, требало поништити због нерегуларности.
morales
Фото: Tanjug (AP Photo/Juan Karita)

Моралесова победа на прошломесечним изборима покренула је протесте широм земље, подсећа Ројтерс.

Председник Боливије је најавио и да ће заменити чланове изборног одбора, који су се после избора одржаних 20. октобра, нашли на удару критика након изненадне обуставе бројања гласова, што је покренуло наводе о изборној превари.

Моралес, који је дошао на власт 2006. године, бранио је своју победу на изборима, али је истакао да ће прихватити закључке ОАД.

"Манипулација компјутерским системом је била великог обима и боливијска држава то мора детаљно да истражи да би се утврдило ко је одговоран. Први круг избора одржаних 20. октобра мора бити поништен и изборни мора бити поновљен", навео је ОАД.

ОАД додаје да гласање треба да се одржи чим се за то створе услови који гарантују неометано одвијање, што подразумева и нови састав изборног тела.

Статистички је, према оцени ОАД, мало вероватно да је Моралес обезбедио победу у првом кругу.

Моралес је синоћ позвао на хитне преговоре са опозицијом због вишенедељних нереда који потресају ту земљу, тражећи и од папе да се укључи у разговоре.

"Како бисмо сачували мир у нашој вољеној земљи, хитно зовем на преговоре представнике странака које су освојиле места на изборима", написао је Моралес на свом Твитер налогу.

Боливијска изборна комисија је одбацла наводе да су откривене неправилности у пребројавању гласова на изборима, али демонстранти и даље захтевају нове изборе.

У нередима током протеста до сада је убијено троје људи а више од 300 је повређено.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести