После јаја, Холандија тестира и пилеће месо

АМСТЕРДАМ: Холандске власти су почеле да тестирају пилеће месо које долази са фарми перади погођених скандалом са затрованим јајима, како би утврдиле да ли је и месо контаминирано.
piletina
Фото: pixabay.com

Тренутно тестирамо пилеће месо на фармама перади, где су заражена јаја како бисмо утврдили да ли је и месо контаминирано, изјавио је портпарол холандске Агенције за безбедност хране NVWA, Тјите Мастенбрук за Франс прес.

У центру истраге је, како је саопштено, “више десетина” фарми, које производе јаја и пилеће место.

Трговци на мало у неколико европских земаља повукли су милионе јаја са полица супермаркета, пошто се проширио страх од тога да она садрже инсектицид фипронил, потенцијално опасну супстанцу.

У Холандији ће, како наводи АФП, можда бити потребно да се униште милиони кокошака, наводи Ројтерс.

Светска здравствена организација сматра да је фипронил умерено токсичан, али додаје да велике дозе могу проузроковати оштећење органа.

Европска комисија је упозорила да је могуће да су јаја затрована инсектицидом продавана у седам земаља, чиме је овај скандал добио велике размере.

Холандске и белгијске власти су навеле да инсектицид потиче од снабдевача производа за чишћење у Холандији.

Велика Британија и Француска потврдиле су да је одређена количина таквих јаја ушла на њихово тржиште, а Белгија се нашла на удару критика због прикривања скандала иако је још у јуну знала да је у јајима присутан фипронил.    

Француска влада је саопштила да је у две фабрике хране у централном и западном делу земље пронађено 13 товара јаја из Холандије контаминираних фипронилом.

Ivana
09.08.2017 • 23:15
Istina o industriji jaja i piletine konacno razotrkivena!
Mucitelji i koljaci zivotinja i trovaci ljudi!
http://www.youtube.com/embed/lk49AaXbZnI
EUR/RSD 117.3375
Најновије вести