Посланици из света траже отпис дуга сиромашним земљама

ВАШИНГТОН: Више од 300 посланика из целог света позвало је данас Међународни монетарни фонд и Светску банку да отпишу дуг најсиромашнијим земљама као одговор на пандемију Ковид-19 и да повећају средства за спречавање глобалног економског краха.
berni sanders
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Иницијатива, коју предводе бивши амерички председнички кандидат и сенатор Берни Сандерс, и демократски посланик из Минесоте у Представничком дому Илхам Омар, долази због све веће забринутости да ће пандемија разорити земље у развоју и економије у успону.

У свету је корона вирусом заражено више од 4,2 милиона људи а умрло је 287.349, према подацима Ројтерса.

Мере ограничења широм света које имају за циљ сузбијање пандемије узимају огроман данак глобалној економији, посебно сиромашним земљама са слабим здравственим системом, високим нивоом дуга и оскудним ресурсима за управљање дуплом кризом - здравственом и економском.

Директорка ММФ-а Кристалина Георгиева је саопштила јуче да ће Фонд "врло вероватно" ревидирати наниже своју прогнозу о паду глобалног БДП-а од 3,0 посто у 2020. години.Такође је навела да ће земљама у развоју бити потребно више од 2,5 билиона долара финансирања да би “пребродиле олују”.

Сандерс каже да је сиромашним земљама потребан сваки цент за бригу о свом народу, уместо да сервисирају "неодрживе дугове" које имају према великим међународним финансијским институцијама.

Отписивање дуга најсиромашнијим земљама је „најмање што би Светска банка, ММФ и друге међународне финансијске институције требало да учине како би спречиле незамисливо повећање сиромаштва, глади и болести које прети стотинама милиона људи“, истиче он.

Посланици из више од 20 земаља са свих шест континената навели су у писму међународним кредиторима да обавезе сервисирању дуга најсиромашнијих земаља треба сместа да буду укинуте а не одложене, како су се договорили лидери Група 20 најразвијенијих држава света у априлу.

Ако се то не учини, те земље неће моћи да дају приоритет потрошњи која је потребна за борбу против вируса, што би заузврат могло да доведе до континуираног поремећаја глобалних ланаца снабдевања и финансијских тржиштима, написали су они.Такође су позвали Георгиеву и председника Светске банке Дејвида Малпаса да подрже повећање износа Специјалних права вучења, валуте ММФ-а, за више билиона долара, чему се тренутно противе САД, највећи финансијер ММФ-а.

Светска банка је саопштила да ће тражити начине за повећање подршке најсиромашнијим земљама, али је упозорила да укидање плаћања дуга може наштетити кредитном рејтингу те институције и поткопати њену способност да обезбеди јефтино финансирање својих чланица, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.5746
Најновије вести