Португал: Откривена група која је оштетила државу за 4 милијарде евра

ЛИСАБОН: Организована криминална група умешана у превару с порезом на додату вредност разоткривена је заједничком акцијом португалске Републиканске националне гарде, шпанске Цивилне гарде и Европола.
lisabon, pixabay
Фото: pixabay.com

У два дана акције, 7. и 8. јула, полицајци су претресли 142 куће (135 у Португалу и седам у Шпанији) и ухапсили шест осумњичених, а 18 компанија и 32 лица пакистанског и португалског порекла оптужено је да су учествовали у злочиначком удруживању, наводи се у саопштењу Европола.

Осумњичени су поставили компликовану шему како би симулирали испоруке унутар заједнице са нула ПДВ-а. Криминална инфраструктура била је заснована на трговцима и компанијама са седиштем у Шпанији и Португалу.

Неплаћајући ПДВ португалској благајни, осумњичени су могли да добију маржу од 23 одсто (стопа ПДВ-а у Португалу), коју су користили за снижавање цене робе коју су продавали на црном тржишту, углавном хране и алкохолних пића.

Ова незаконито стечена маржа омогућила им је противправну предност над конкурентима на отвореном тржишту, а губици од пореза процењују се на више од четири милиона евра, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести