Пољска владајућа партија смањује политичарима плате

ВАРШАВА:  Плате политичара биће смањене, а бонуси који су донедавно исплаћивани министрима у влади од сада ће бити намењени у добротворне сврхе, саопштио је данас лидер пољске владајуће партије, након оштрих јавних критика. 
 Jaroslav Kačinski  Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski
Фото: AP Photo/Czarek Sokolowski

Лидер странке Право и правда Јарослав Качински рекао је да је његова партија узела у обзир реаговања јавности, подсетивши на своју ранију изјаву да се "у политику не улази ради новца", преноси АП."Јасно је да се људи сећају тих речи и зато су овако реаговали на бонусе, очекујући знатну умереност у јавном животу", рекао је Качински.

Према његовим речима, новац који је до сада био издвајан за бонусе, у вредности од више десетина хиљада злота - односно хиљада долара, биће дониран добротворној организацији Католичке цркве.Уз то, према планираном закону, плате посланика и политичара на свим нивоима владе биће смањене, а Качински је изразио наду да ће нове мере ступити на снагу до лета. 

Прошлонедељна анкета показала је да је подршка партији Право и правда опала за 12 одсто након што су медији известили о бонусима које су министри у влади добили прошле године, наводи америчка агенција.Тадашњи премијер, који је одобрио бонусе, распирио је негодовање јавности истакавши да су министри "заслужили бонусе".

Партија Право и правда је, иначе, 2015. дошла на власт критикујући претходну владу због трошкова које је та странка сматрала прекомерним.АП напомиње и да се пољске политичке странке спремају за локалне изборе ове јесени.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести