Полицијски пас открио рекордну количину хероина у Словенији

ЉУБЉАНА: Словеначка полиција и цариници одузели су 730 килограма хероина у луци Копар, што је највећа количина заплењеног хероина у историји Словеније.
e
Фото: pixabay.com

Пошиљка, чија се улична вредност процењује и до 87 милиона евра, била је адресирана на једну компанију у Будимпешти, а открио је полицијски пас, саопштила је полиција, преноси СТА.

Присутност дроге у терету, који је у Копру након скенирања оцењен сумњивим, открио је полицијски пас, а била је скривена у контејнеру са 437 ролни полиетиленске фолије.

Полиција је у њему открила 1.421 пакета са хероином, укупне тежине 730 килограма, што је у последњих 30 година највећа количина те опасне дроге откривена у Словенији.

Словеначке власти одмах су обавестиле колеге из Мађарске и тада је откривено да је криминална група из Мађарске организовала превоз контејнера са дрогом из Ирана, намењеног мађарској компанији.

Анализом дроге утврђено је да се ради о хероину високе чистоће, мешавини са 70 одсто чистог хероина за коју би се по уличним ценама у Европи могло добити од 65 до 87 милиона евра.

У координацији са мађарском полицијом, донета је одлука за "контролисану пошиљку", што значи да је допуштено да део пакета заврши циклус отпреме, односно да стигне на одредиште.

Пошиљка је 5. новембра стигла у Мађарску где ју је преузео 47-годишњи мушкарац и однео у складиште изнајмљено на његово име.

Како се наводи, мушкарац је ухапшен и у његовој кући је пронађено око 90.000 евра.

За сада се не зна да ли је ухапшени мушкарац деловао сам, али се претпоставља да је он био само један из организоване криминалне групе.

Полиција је навела и да је у Словенији све већи број грађана који се баве кријумчарењем наркотика - хероина из Турске и кокаина из Јужне Америке.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести