Пленковић: Важно да Срби не виде у "Олуји" само егзодус свог народа

Хрватска је, како је рекао премијер Андреј Пленковић, као победница пружила руку помирења и сада гради своју будућност.
Hrvatski premijer Andrej Plenković na oveležavanju 25.godina Oluje Foto: Tanjug/video
Фото: Хрватски премијер Андреј Пленковић на овележавању 25.година Олује Фото: Танјуг/видео

КНИН: Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је данас у Книну да је важно да Срби не виде у "Олуји" само егзодус свог народа, већ завршетак рата који је створио услове за њихов повратак.

Пленковић је, на обележавању "Олује", обраћање почео са "Хрвати и Хрватице...", Книн је назвао колевком хрватске државности, а Олују завршном операцијом којом је онемогућена "судбина Сребренице" и коначно ослобођена Хрватска у рату који јој је, каже, био наметнут.

Пленковић је рекао да Хрватска која је победила, жали због свих страдања, посебно цивила, не само Хрвата, већ посебно и Срба, нагласивши да легитимно право на одбрану не може бити оправдање за злочине, а да од Срба очекује да јасно осуде злочине према припадницима хрватског народа.

Рекао је да су бројни ратни злочини почињени на основу великосрпске идеологије, за које нико није одговарао.

Осудио је, такође и хрватске ратне злочине.

"Свесни смо да је наша победа у Олуји била драматична за многе хрватске Србе, који то повезују са одласком из завичаја, присиљени на бег од хрватских снага. Чињеница је да је хрватска држава осигурала повратак свима који хтели да се врате, али исто је тачно да још увек има потешкоћа које треба отклонити, како би се српски повратници осећали равнправнима, и имали услове за живот“, рекао је он.

Указао је на бројне Србе који су све време рата делили судбину хрватских држављана, и били чак и хрватски бранитељи.

Казао је да треба исказати дужан пијетет према свакој жртви и хиљадама недужиних хрватских жртава, али и према недужним српским жртвама, чиме се не доводи, како истиче, у питање легитимност или праведност домовинског рата, већ се показује великодушност и хуманост победника.

"Исто то очекујемо од свих делова хрватског друштва, као и представника Срба у Хрватској који требају јасно осудити злочине над Хрватима. Хрватска држава и друштво требају ићи напред, а искрено помирење може се градити само на истини које се темељи на чињеници и правди за све жртве. Сви злочини који не застаревају наставиће се даље процесуирати“, нагласио је он.

Хрватска је, према јеговим речима, као победница пружила руку помирења и сада гради своју будућност.

Поновио је да је Олуја била правно легитимна, војно неизбежна, политички потребна.

Пензионисани генерал Анте Готовина, који је био оптужен пред Хашким трибуналом за ратне злочине, рекао је да је хрватска војска подигнута под тешким околностима, али да је била спремна одбранити своју земљу, окончати наметнути рат и створити претпоставке за трајни мир.

Казао је да је Хрватска, кроз научене лекције постала снажнија, боља, и спремна с оптимизмом радити за боље сутра у новом поглављу.

"Хрватска се развија и гради у модерну европску демократију, социјалну праведну државу, која брине о свима. Државу у којој сви невини људи, без обзира на различитости, уживају сигурност и слободу, једнака права и обавезе...Знаћемо да одговоримо заједништвом на све изазове времена пред нама“, рекао је он.

Ђакић И Буљ о Милошевићу у Книну и "четничком дернеку" у СР

КНИН, 5. августа (Тањуг) - Посланик ХДЗ-а Јосип Ђакић изјавио је данас у Книну да је присуство потпредседника владе из СДСС-а Бориса Милошевића рекао да је то био дугоочекивни циљ, али, како је навео, и признање да је та акција била праведна.

Ђакић је новинарима рекао да је као активни учесник више акција, попут Олује и Лета 95, Бљеска и Маестрала, радостан што је И данас на обележавању Дана победе.

И посланик Моста у Хрватском сабору Миро Буљ сматра нормалим да представници хрватске владе буду у Книну, а не на, како је навео, “четничком дернеку у Бачкој Паланци, као што су били до сада”.

"Олуја је круна победе и слободе хрватског народа. Говорио бих о тој победи, честитао бих бранитељима њихов дан и свим грађанима Дан домовинске захвалности", казао је Буљ, пренео је загребачки Јутарњи лист.

Cudno
05.08.2020 • 14:16
Cega ste se oslobodili? Ljudi su bezali iz Hrvatske, nisu bezali iz Srbije za Hrvatsku. Slavite ona silna primirja,kao I uticaj mocnika, to je vasa pobeda, I vas krst.
EUR/RSD 117.5792
Најновије вести