Пленковић: Млади се исељавају из финансијских разлога

БЕРЛИН: Премијер Андреј Пленковић, борави у дводневној радној посети Немачкој током које ће се састати са канцеларком Ангелом Меркел и присуствовати отворењу пољопривредног сајма "Зелена седмица" у Берлину, на којем је Хрватска ове године земља партнер.
p
Фото: Youtube Printscreen

Уочи посете Берлину, Пленковић је за немачке медије изјавио да многи млади људи, који одлазе на рад у иностранство, Хрватску напуштају због финансијских разлога, а не због корупције и непотизма.

Главни разлог исељавања је, тврди Пленковић у интервјуу за немачки дневник Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (ФАЗ), жеља младих да у кратком року побољшају своју финансијску ситуацију

"Истина је да борбу против корупције морамо учврстити на свим нивоима, али главни разлог исељавања је жеља младих да у кратком року побољшају своју финанцијску ситуацију", рекао је Пленковић за ФАЗ.

Он је, наводи се, притом одбацио наводе према којима млади одлазе из Хрватске зато што им је доста корупције и непотизма.

Хрватски премијер је истовремено устврдио да се и пола земаља чланица Европске уније суочава с проблемом пада броја становника те да се Хрватска на ниову ЕУ бори за то да се овај проблем схвати озбиљно.

"Тема демографије је на изричито захтевање Хрватске ушла у ''Стратешку агенду 2019-2024'' Европске уније. Ми смо исто тако срећни да је повереница Дубравка Шуица у новој Европској комисији задужена за питање демографије", рекао је Пленковић и додао да ће о демографији разговарати и током билаералног сусреа са канцеларком Ангелом Меркел.

"Како би зауставили пад броја становника, значајно смо подигли породиљски и родитељски додатак, а младе до 25 година старости смо у потпуности, а оне до 30 година за 50 посто, ослободили пореза на доходак", рекао је председник хрватске владе објашњавајући за ФАЗ мере које његова влада чини да би зауставила исељавање становништва, пренела је Хина.

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести