Петрич: Брисел припрема нове санцкије против Додика

САРАЈЕВО: Некадашњи високи представник међународне заједнице у БиХ, Волфганг Петрич открио је за сарајевски Дневни аваз да му је потврђено да Брисел припрема нове санкције против српског члана Председништва БиХ, Милорад Додика.
petric
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Као што се зна, Додик је већ на црној листи САД. Информисан сам из Брисела да Европска унија озбиљно разматра да господину Додику забране визу, односно улазак у ЕУ. Не знам хоће ли се то догодити, видећемо ускоро", рекао је Петрич.

Упитан да ли верује да иза новонастале кризе у БиХ стоји Београд или Москва, Петрич сматра да је ово "Додиков пројекат":

"Члан Председништва БиХ, који призива сецесију...То значи да је он у директном сукобу, јер он, као председник, мора да брани државу и њен интегритет и суверенитет. Не сме деловати против БиХ. Ако се настави овако, онда сматрам да он мора бити смењен, односно опозван са места члана Председништва БиХ", рекао је Петрич и додао:

"Истовремено, председник Србије Александар Вучић истакао је неколико пута да се све ради у складу са законом и то је супротно од жеља Додика. С друге стране, Владимир Путин заинтересован је да ослаби Европску унију на Балкану и зато потихо подржава Додика. Али, неће ризиковати да уђе у отворени обрачун с Бриселом и Вашингтоном", закључио је Петрич, преноси Аваз.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести