Пет чланица ЕУ: Забранити увоз дијаманата из Русије

БРИСЕЛ: Европска унија мора да престане да увози дијаманте из Русије, навело је пет од 27 земаља ЕУ у заједничком предлогу, у који је увид имала агенција Ројтерс.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com

Ова одлука би морала да буде једногласна како би постала део нове рунде санкција усмерених против Руске Федерације, што је до сада одбијала Белгија - у којој се налази највећи светски центар трговине дијамантима, Антверпен.

Европска комисија би током наредне недеље требало да изнесе званичан предлог за додатне санкције против Москвем наводи Ројтерс.

Пољска, Ирска, Литванија, Естонија и Летонија предложиле су забрану увоза дијаманата из Русије, где је компанија "Алроза" највећи светски произвођач небрушеног драгог камења.

Представник Светског центар за дијаманте у Антверпену рекао је да би санкције одузеле око 30 одсто пословања и користиле супарничким трговинским центрима, додајући да би клијентима требало дозволити да сами одлуче да ли желе руске драгуље.

Ројтерс додаје да белгијско министарство спољних послова и дипломатско представништво при ЕУ нису одговорили на захтеве за коментар.

Након предлога Европске комисије о новим санкцијама, дипломате и министри ће водити преговоре док не постигну консензус, а у супротном ово питање иде пред националне лидере који ће се састати у Прагу 6. и 7. октобра, додаје британска агенција.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести