Париз и Лондон се припремају за рекордне температуре

ПАРИЗ: Париз, Лондон и други градови широм Европе припремају се за данашње рекордне температуре у оквиру другог топлотног таласа који је овог лета захватио континент.
e
Фото: pixabay.com

Научници који проучавају климатологију упозоравају да би ова ситуација могла постати нова нормалана ситуација, али умерена Европа, где је климатизација ретка, није опремљена за температуру која ће погодити тај регион ове недеље, пренео је АП.

Док се туристи забављају у фонтанама, власти се труде да помогну старијима, болеснима и бескућницима који су највише погођени.

У Паризу би данас темепература могла да достигне 42 степена Целзијуса као резултат топлог, сувог ваздуха који стиже из северне Африке.

У Лондону би могло да буде до 39 степени Целзијусових, док би у Немачкој, Белгији, Холандији, Луксембургу и Швајцарској могло да пређе и 40 степени. 

Немачка је јуче забележила рекордну температуру од 40,5 степени у западном граду Гајленкирхену у близини границе са Белгијом.

Рекорд ће вероватно бити веома краткотрајан јер Немачка метеоролошка служба очекује још више температуре данас.

Широм Лондона, власти су почеле да деле воду и креме за заштиту од сунца бескућницима и отвориле дневне центре за одмор и туширање.

У Паризу туристи се окупљају око фонтана и канала.

Највиша температура у француској престоници измерена је у лето 1947. године када је жива у термометру достигла 40,4 степени Целзијуса.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести