Папа у историјској посети у Абу Дабију позива на мир

АБУ ДАБИ: Папа Фрања је током своје историјске посете Абу Дабију у понедељак подсетио да је прошло осам векова од сусрета између светог Фрање Асишког и султана Малика ел Камила и рекао је да користи ту прилику и да данас и сам долази као верник "жедан мира" и као "брат који тражи мир међу својом браћом", преноси АНСА.
papa abu dabi, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Medićini)

Велики имам египатске Ал Азхар џамије Ахмед ел Тајеб позвао је муслимане на Блиском истоку да "прихвате" локалне хришћанске заједнице.

"Ви сте део ове нације... Ви нисте мањина", изјавио је он у говору на церемонији у Абу Дабију, којој је присуствовао и папа Фрања, преноси АП.

Имам Тајеб је такође позвао муслимане на Западу да се интегришу и поштују локалне законе.

Папа Фрања је говорећи данас на међурелигијском скупу у Абу Дабију осудио свако насиље почињено у Божје име, и додао да верске вође морају бити "светионици мира" који "промовишу достојанство за сву Божју децу."

Папа је упозорио да уколико се људи различитих религија не удруже како би промовисали "конкретне путеве мира", будућност самог човечанства ће бити неизвесна и рекао: 

"Ми ћемо или градити будућност заједно или неће бити будућности." 

Он је током данашње посете Абу Дхабију позвао на поштовање пуне верске слободе у овом већински муслиманском региону, гђе постоје ограничења за немуслиманске заједнице.

Он је завршио овај значајан говор на међуверском окупљању рекавши: "Бог је с онима који траже мир. Он са неба благосиља сваки корак који се на овој стази остварује на земљи", пренеле су агенције.

Папа Фрања допутовао је данас у Абу Даби, где га је дочекао принц престолонаследник, шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан.

Дечак и девојчица, у традиционалној одори Уједињених Арапских Емирата, уручили су на аеродрому цвеће врховном поглавару Римокатоличке цркве, након чега је папу и принца поздравила почасна гарда, преноси АП.

Папа се руковао са министрима кабинета, као и са високим представницима католичке и муслиманске верске заједнице.

Посета папе Фрање Абу Дабију је прва посета једног врховног поглавара Римокатоличке цркве Арапском полуострву.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести