Пахор: ХР у Шенгену под једним условом

ЉУБЉАНА/ЗАГРЕБ:  Словеначки председник, Борут Пахор, изјавио је да би било могуће избећи блокаду уласка Хрватске у шенгенско подручје, али да је проблем у томе што Загреб одбија да спроведе арбитражну пресуду о граничном спору коју Словенија сматра коначном и обвезујућом за обе стране.
pahor, tanjug
Фото: Borot Pahor, foto: Tanjug

"Позвао бих све оне који у томе могу дати свој допринос да искористимо време између одлуке Комисије да је Хрватска технички спремна за Шенген и расправе о том питању на Савету ЕУ за интензиван политички и дипломатски дијалог", рекао је Пахор у интервјуу за мариборску Вечер поводом десетогодишњице арбитражног споразума двеју држава.

Арбитражни споразум Словенија и Хрватска су потписале у Стокхолму 4. новембра 2009.Споразум су потписали Пахор, који је тада био премијер и тадашња хрватска премијерка Јадранка Косор.

Пахор је рекао да је проблем у томе што Хрватска због тумачења да је словенска страна компромитовала арбитражни процес одбија да спроведе арбитражну пресуду која је Словенији доделила две трећине Пиранског залива (Савудријске вале).

"То је проблем. Хрватска уговорна страна одбија да примени пресуду иако се на то обвезала по међународном праву и самом споразуму. Граница је сада дефинисана и Словенија је на миран начин дужна потражити начине да се то реализира", казао је Пахор.

На питање прети ли због тога Хрватској словеначка блокада када је реч о уласку у Шенген, каква је већ била с приступним преговорима за чланство у ЕУ-у све док није потписан арбитражни споразум, Пахор је одговорио да је ситуација сада друкчија.

"Сада смо у ситуацији која нам омогућава да се направи све, да размишљања о блокади уопсте не буду релевантна. Решење би било у узајамном интересу Словеније и Хрватске. За то је потребно мало политичке храбрости, мало мудрости и истрајности, али би се исплатило", сматра Пахор који арбитражни споразум двеју влада и даље сматра највећим успехом свог мандата на подручју спољне политике, пренела је Хина.

Пахор каже да сада треба бити политички мудар и препознати прилику која се пружа.

Уместо да говоримо о томе да ли је у реду да блокирамо Хрватску због неспроведене арбитражне пресуде, морамо схватити да је довољно времена да се нешто направи", казао је Пахор и додао да је у последњих годину дана уложено премало напора.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести