Пахор понудио премијерски мандат Јанши, чека недељу дана

ЉУБЉАНА: Словеначки председник Борут Пахор саопштио је да се с председником Словеначке демократске странке (СДС) Јанезом Јаншом данас споразумео да га Јанша у року од недељу дана обавести да ли ће прихватити мандат за састављање нове владе.
pahor, tanjug
Фото: Borot Pahor, foto: Tanjug

На заједничкој конференцији за новинаре после разговора с Јаншом, чија странка има 25 од укупно 90 места у парламенту, Пахор је рекао да је релативног победника избора и званично обавестио да је спреман да га предложи за мандатара и да очекује да га до идућег четвртка обавести хоће ли мандат прихватити, преноси Хина.

Уз то, Пахор је свих девет странака у парламенту замолио да воде међусобне разговоре о могућој коалицији која ће саставити нову владу, при томе не искључујући никога, и то без обзира хоће ли такви разговори успети или не.

Такво понашање би позитивно деловало на политичко стање у држави и имало позитивни утицај на бираче, а ни будућа влада, без обзира ко је буде састављао, неће моћи рачунати на успех и подршку опозиције у одлучивању о важним националним питањима, ако не буде укључивала све странке у међусобни дијалог, казао је Пахор.

"У овом тренутку нито, па ни Јанша, нема потребну већину за избор председника владе, зато смо се данас договорили да ме о томе да ли прихвата понуђену кандидатуру за мандатара или не, званично обавести најкасније до четвртка 19. јула до 14 сати", казао је Пахор.

Преседник каже да ће, ако Јанша тада прихвати кандидатуру, одлуку о томе одмах потписати и упутити је на гласање у парламент.

Јанша је после разговора казао да ће његова странка још данас упутити формалне позиве на разговор парламентарним странкама о формирању нове владе и да те разговоре очекују од идућег понедељка, али да ће у међувремену могућу подршку у парламенту проверавати и у неформалним разговорима.

Јанша је додао да је Словенији потребна стабилна влада с натполовичном подршком у парламенту, јер су пред државом захтевни задаци, а да ће с потенцијалним партнерима разговарати на темељу својих програмских циљева који су јавно објављени.

Коначни датум до којега Пахор као председник мора дати предлог кандидата за мандатара нове владе је 23. јул, кад истиче месец дана од конституисања новог парламента, подећа Хина.

Уколико до тада не буде створена парламентарна већина која би изабрала мандатара, односно председника будуће владе, односно ако то не успе ни Јанши ни Марјану Шарцу, који с пет осталих странака договара коалицију левице и либералног центра, онда би наступио други круг поступка избора мандатара, у којем би осим председника кандидата могле предлагати и посланичке групе у парламенту.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести