Отворен мистериозни саркофаг из Александрије

АЛЕКСАНДРИЈА: Археолози у Египту пронашли су пре две недеље велики саркофаг од црног гранита у Александрији који је 2.000 година ту постојао, нетакнут.
kovceg, twitter
Фото: twitter

Убрзо су почеле да се шире различите гласине и теорије, од оних да се у њему можда налазе остаци Александра Македонског до тога да ће његово отварање ослободити страшну клетву, пише Би-Би-Си.

Међутим, према археолозима који су га пронашли и отворили, није било ништа од наведеног.

Уместо тога, археолози су у њему пронашли три костура и браон-црвену отпадну воду, која је имала неподношљив мирис.

Египатско министарство за антиквитете задужило је комитет археолога да отвори реликвију, која је откривена на грађевинском пројекту.

Према писању листа Ел Ватан, првобитно су поклопац подигли око пет центиметара пре него што су због ужасног мириса морали да прекину, напусте место инспекције и сачекају да се проветри.

Касније су га отворили уз помоћ египатских војних инжењера.

"Пронашли смо кости три особе. Изгледа да је у питању породична гробница. Нажалост, мумије у саркофагу нису биле у најбољем стању, па су само кости остале читаве", рекао је генерални секретар Врховног савета за антиквитете Мустафа Вазири.

Одговарајући на страхове да би отварање саркофага могло да доведе до ослобађања страшне фараонске клетве, Вазири се насмејао.

"Отворили смо га и хвала богу, свет није престао да постоји", нашалио се он.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести