Oткривени Ајнштајнови гравитациони таласи?

ВАШИНГТОН: Научници су данас у Вашингтону објавили запањујуће откриће - да су откривени гравитациони таласи, што је још један корак ка разумевању гравитације и свемира.

Научници су посматрали "увртање" простора и времена услед судара две црне рупе, удаљене више од милијарду светлосних година од Земље.Међународни тим научника тврди да ово прво детектовање гравитационих таласа отвара нову еру астрономије, пренео је ББЦ.

"Детектовали смо гравитационе таласе", изјавио је на конференцији за новинаре у Вашингтону Дејвид Рајц, директор пројекта који је спровео "LIGO Scientific Collaboration".Реч је о експерименту вредном милијарду долара, који још од 2002. године, уз помоћ ласера, трага за феноменом гравитационих таласа.Постојање гравитационих таласа, путујућих деформација простор-време, била је једна од кључних претпоставки у Општој теорији релативитета Алберта Ајнштајна, објављеној 1916. године, али до сада никада није потврђено њихово постојање.

Кип Торне, један од оснивача пројекта ЛИГО (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) изјавио је да простор-време у свемиру није линеарно и да сада имају доказе за то."Ту је негде Нобелова награда", рекао је Торн.Професор Карстен Данцман са Института "Макс Планк" казао је да је ово откриће најважнији догађај још од открића Хигсове честице, објавио је портал Index.hr.

У контексту астрочестичне физике, најважније предвиђање Опште теорије релативитета су гравитациони таласи - набори у простор-времену који се шире брзином светлости.Они настају у процесима који укључују интензивно померање великих маса, као што су колапс средишта звезде при експлозији супернове, повезивање средишта двеју галаксија и стапање неутронских звезда или црних рупа.

Гравитациони таласи који дођу до Земље изузетно су слаби и њихова непосредна детекција захтева изузетно осетљиве детекторе.Тренутно најосетљивији детектор гравитационих таласа је ЛИГО, који се састоји од две опсерваторије, међусобно удаљене 3.000 километара - једне у Ливингстону, америчка држава Луизијана, а друге у Ричланду, америчка држава Вашингтон.

Пројекат ЛИГО започет је 1992. године, а прва опажања кренула су 2002. године.Осим њега, постоје и други детектори гратационих таласа: ВИРГО (Италија), ГЕО 600 (Немачка) и ТАМА 300 (Јапан), чија је изградња почела средином деведесетих година прошлог века.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести