Орбан: Позиција Будимпеште јасна - у рату у Украјини не може бити победника

БУДИМПЕШТА: Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да је позиција Будимпеште, откако је почео рат у Украјини, да ту не може бити победника.
budimpesta, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Орбан је за мађарски државни радио рекао да су западне идеје о победи или поразу заправо биле "лажна ратна дихотомија", пренео је МТИ.

Он је додао да Русија "удара у зид", јер НАТО снабдева Украјину оружјем и новцем, и да само од западњака и Американаца зависи колико су спремни да потроше новца на рат.

"Немогуће је замислити да би ико могао да порази земљу са таквом нуклеарном снагом коју има Русија, која сигурно неће седети мирно и чекати да буде потучена. Неће прихватити војни пораз", додао је Орбан.

Он је, такође, рекао да је интерес Мађарске успешна Украјина и да етнички Мађари који живе у суседној Украјини чине да Мађарска буде још више мотивисана за мир.

"Имамо чврст интерес да Украјина буде успешна и да добро функционише, што такође повећава вредност Мађарске. Украјина у проблему, опустошена ратом, представља ризик и губитак живота грађана у стотинама хиљада такође утиче на Мађарску", додао је он.

Орбан је истакао и да је део Украјине "некада давно био мађарска земља, која тренутно припада Украјини", као и да Мађари тамо живе као староседеоци.

"Патња Украјине је такође патња етничких Мађара који живе тамо", поручио је Орбан.

Премијер Мађарске је нагласио да су, као резултат свега, сви Мађари мотивисани, више него било која нација у Европи, да се успостави мир и да Будимпешта тражи начине да допринесе миру.

"Мађарска неће одбацити ниједну мировну мисију", поручио је Орбан.

Он, међутим, истиче и да предстоје тешке недеље када је реч о ратним дејствима.

"Украјинска очекивана контраофанзива је последња велика шанса, након које ће ситуација постати очигледна и биће јасно свима какве су опције преостале у рату", додао је он.

Орбан је изјавио да у неким западним бизнис круговима постоје људи, "са можда америчким финансијером Џорџом Сорошем на челу", који су "увек сањали о томе да некако уђу у Украјину, што су успешно и урадили", додавши и да су желели да добију и приступ руским природним ресурсима.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести