Орбан и Путин о енергетици, односима са ЕУ, Украјини...

БУДИМПЕШТА: Руски председник Владимир Путин и мађарски премијер Виктор Орбан разговарали су данас у Будимпешти о изгледима за нормализацију односа између Русије и ЕУ, ситуацији у Украјини и транзиту енергетских ресурса.
Orban Viktor/Fonet
Фото: FoNet

Путин је на конференцији за новинаре након састанка са Орбаном рекао да Русија види Мађарску као приоритетног партнера за дистрибуцију руског гаса у Европу преко постојећих и нових рута.

Он је истакао да је приоритет енергетска сарадња са Мађарском пошто Русија обезбеђује око 60 одсто мађарске потребе за нафтом и 50 одсто њене потрребе за природним гасом, преноси ТАС С.

Путин је рекао да сарадња са Мађарском у овој области функционише на високом нивоу без проблема, преноси ТАС С.

Он је додао да би Русија поздравила учешће Мађарске у пројекту "Турски ток".

Руски председник је, такође, поздравио одлуку Данске о пројекту гасовода "Северни ток 2" пошто је агенција за енергетику те земље издала дозволу компанији "Северни ток 2 АГ" за изградњу дела гасовода "Северни ток 2" кроз њене територијалне воде, југоисточно од острва Борнхолм у Балтичком мору.

Он је рекао да се Данска показала као одговорна учесница у међународним комуникацијама, која штити своје интересе и суверенитет, као и интересе својих главних партнера у Европи који су, како је навео, изузетно заинтересовани за диверсификацију снабдевања европског тржишта руским угљоводоницима.

ТАС С оцењује и да је Путину било тешко да процени да ли ће украјински председник Владимир Зеленски бити способан да се избори са националистима у областима у којима снаге требало да се повуку.

"Зеленски не изгледа као украјински националиста, али је тешко сада рећи да ли би могао да изађе на крај с њима", рекао је Путин.

Указао је и на тежак живот хришћана на Блиском истоку, наводећи да Русија даје све од себе да им пружи подршку.

С друге стране, Орбан је рекао да је за Мађарску приоритет да се придрузи гасоводу "Турски ток", преноси АП.

Он је додао и да су добри односи две земље неопходни због геополитичког положаја Мађарске.

Орбан је нагласио и да Мађарска подржава стабилизацију односа између Русије и НАТО.

"Наше историјско и политичко искуство показује да уколико постоје тензије између западних и источних делова Европе, Мађарска је увек на губитку", рекао је Орбан.

Он је додао да ће Мађарска, као чланица НАТО и ЕУ, наставити са Русијом да сарађује на политичком нивоу.

Орбан је навео да Мађарска покушава да сарађује са Русијом по питању спречавања миграције у Европу, стабилизације Блиског истока и пружању помоћи хришћанским заједницама широм света.

Он је додао и да Мађарска неће одобрити заједничко саопштење НАТО о Украјини док предлози у вези са мађарском мањином у тој земљи не буду укључени у документ.

Мађарска је претходно ставила вето на заједничко саопштење НАТО о Украјини, јер није споменуто "лишавање права" мађарске мањине у суседној земљи.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести